Patrick Roest tweede na eerst dag NK allround

Patrick Roest is het Nederlands Kampioenschap allround begonnen met een tweede plaats op de 500 meter en een 3e plaats op de 5 kilometer. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo staat halverwege het allroundtoernooi 2e in het algemeen klassement. Op de 1500 meter heeft Roest een achterstand van 0,436 seconden op Jan Blokhuijsen.

Op de 500 meter schaatste Roest naar de tweede tijd achter Koen Verweij. De Zuid-Hollander van Team LottoNL-Jumbo reed met een 36,53 een nieuw persoonlijk record. “Ik ben blij dat ik mijn PR heb kunnen verbeteren, die stond tenslotte al weer twee jaar.” De goede start van het toernooi gaf Roest goede motivatie. “Het is een bevestiging dat ik goed in vorm ben. We hebben in Collalbo niet al te hard getraind om zo in vorm te raken tijdens dit weekend en dan is het fijn dat je dat meteen merkt. 

De tijd van 36,53 was 8-honderdste langzamer dan de 36,45 van Verweij. Dit verschil wist Roest tijdens de 5 kilometer weer terug te winnen. 

Een degelijke vijf kilometer 

Op de vijf kilometer schaatste Roest naar een 6.25,54. De derde tijd achter Blokhuijsen en Marcel Bosker. Volgens Roest was het een degelijke vijf kilometer. “De vijf was goed vandaag, niet zo goed als in het begin van het seizoen maar wel beter dan vorig jaar. Dat mocht ook wel, anders wordt het heel lastig om voor het wk te plaatsen.” 

Roest weet wat waar de verbeterpunten liggen op de vijf kilometer. “Het was vandaag hetzelfde als op de NK Afstanden, na de drie kilometer stortte ik een beetje in. Het verschil was dat ik het nu wat beter kon opvangen.”

In het klassement ging Roest de winnaar van de 500 meter, Verweij, voorbij. Maar op zijn beurt werd hij voorbijgestoken door Blokhuijsen. Morgen krijgt Roest de kans om tijdens de 1500 meter zijn slag te slaan. “Ik ben Verweij nu voorbij in het klassement en ik heb een goed gat geslagen.”

Nog 2 dagen


Morgen staat de 1500 meter op het programma, en in tegenstelling tot andere allroundtoernooien is de 10 kilometer een dag later, op zondag. “Een allroundtoernooi hoort natuurlijk over twee dagen maar misschien is de opzet van nu juist in mijn voordeel. Zo’n 1500 meter gaat toch in je benen zitten en dan is een nachtje rust wel lekker.”

Het ticket voor het WK Allround ligt voor het grijpen maar of Blokhuijsen nog te verslaan is weet Roest nog niet. “Ik heb een mooie voorsprong voor het WK-Ticket maar je moet nog wel twee afstanden blijven staan en goed rijden. Als ik op de 1500 meter een gat kan slaan en een goede 10 kilometer kan rijden kan ik wellicht nog in de buurt van Blokhuijsen komen.”

Related updates