Patrick Roest pakt zilver en een WK-ticket op het NK Allround

Patrick Roest heeft de zilveren medaille gewonnen op het Nederlands Kampioenschap allround. Op de afsluitende 10 kilometer werd de schaatser van Team LottoNL-Jumbo 5e in een tijd van 13.27,60. Erik Jan Kooiman won in 13.07,06. In het eindklassement ging de winst naar Jan Blokhuijsen in een puntentotaal van 150.219, Roest kwam op een puntentotaal van 150.917.


Op de derde en laatste dag stond de 10 kilometer op het programma. Vanwege zijn leiderspositie ging Roest in de laatste rit van start. De Zuid-Hollander moest het opnemen tegen Chris Huizinga en wist dat hij 12 seconden onder zijn PR moest rijden om Blokhuijsen in het klassement voor te blijven. “Eigenlijk wist ik voor de race al dat ik mij niet teveel met de winst moest bezig gaan houden. Tijdens de NK afstanden reed ik mijn PR en ik zou daar nu ruim onder moeten duiken. Het is niet realistisch om te denken dat ik een aantal weken later opeens veel sneller zou rijden.” 


Het doel van Roest was duidelijk, in een degelijke 10 kilometer het WK-ticket veilig stellen. “Ik begon mijn 10 kilometer zeker niet met een alles of niets instelling. Ik wist dat ik niet met een 31,5 kon beginnen want dan is de kans wel erg groot dat je alsnog kapot gaat. De ronden 32 waren mooi voor mij en ik kon afsluiten met een 30,8. Ik dacht eigenlijk dat mijn benen al wel moe waren maar ik kon er toch nog een mooi slot aan vastknopen.”


Het schaatstalent van Team LottoNL-Jumbo geeft aan dat hij in de toekomst misschien wat minder moet nadenken tijdens de race. “Zeker in zo’n 10 kilometer heb je een hoop tijd om na te denken. Ik denk dan vooral aan dat ik niet te hard moet rijden omdat er nog zoveel rondes op het ronde bord staan. Vaak merk ik dat ik aan het einde van mijn rit wat kan versnellen en misschien kan dat in de toekomst ook wel eerder.”


Goede korte afstanden en degelijke lange afstanden.


De allrounder van Team LottoNL-Jumbo begon het toernooi in het vernieuwde Thialf met een sterke 36,53(2e) op de 500 meter. Vrijdagmiddag stond de 5km op het programma. Met een 6.25,54 (3e) moest hij tijd toegeven op Marcel Bosker en Blokhuijsen. Op zaterdag reed de Zuid-Hollander zijn favoriete afstand, de 1500 meter. In 1.46,36 pakte Roest niet alleen de zege, maar stond hij ook aan de leiding na de drie afstanden. 


WK Ticket


De tweede plaats op het NK allround is goed voor een ticket voor het WK allround in Hamar, begin maart. Roest kan niet wachten om daar opnieuw een goed toernooi te rijden. “Ik wil nog beter rijden dan nu, dit was een goed toernooi maar er zijn zeker nog verbeterpunten. Vooral op de 5 en de 10 kilometer weet ik zeker hat het harder kan.”


“Op de vijf kilometer reed ik vrijdag 6 seconden langzamer dan mijn PR, dus daar moet gewoon wat van af. Op de 10 kilometer kan ik tijdens het WK alles of niet rijden dus hopelijk resulteert dat ook in een goede tijd.”


Om helemaal zeker te zijn van het WK-ticket moet Nederland aankomend weekend op de World Cup in Berlijn als land het 3e WK-ticket  veroveren. Dit lijkt vooralsnog om een formaliteit te gaan. 

Related updates