Kjeld Nuis wint 1000 meter in Nederlands record

Kjeld Nuis heeft op het WK Sprint in het Canadese Calgary de 1000 meter gewonnen. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo was in 1.06,61 de snelste van het veld. Nuis schaatste niet alleen een persoonlijk record, maar ook een baan- en nationaal record. Nuis staat na de eerste dag 4e in het klassement.


De wereldkampioen op de 1000 meter nam op de laatste afstand van de dag revanche na een teleurstellende 500 meter. Op de 500 meter schaatste Nuis naar een 34,90, de 18e tijd. “De opening was prima, alleen het aansnijden van de bochten was gewoon niet goed. Ik krijg het niet voor elkaar om zo soepel te rijden zoals ik dat tijdens de 1000 meter kan. Mijn mindset bij het induiken van de bocht is niet goed. Ik moet minder vluchtig de 500 meter gaan rijden.”


Een uur later startte Nuis in de 13e rit op de 1000 meter. Na een opening van 16,4 schaatste Nuis met een 24,5 en een 25,5 naar een 1.06,61. De snelste tijd die hij ooit gereden heeft. Toch weet de Zuid-Hollander dat er nog mogelijkheden zijn. “Het kan nog harder, de race was nog niet perfect, maar ik ben super blij dat ik het Nederlands record heb. Ik wilde dit record heel graag. Ik was er extra op gebrand na mijn 500 meter.”


Na een baan- en nationaal record is de volgende stap, het wereldrecord, wat staat op 1.06,42. “Ik denk dat het wereldrecord erin zit. Ik heb een aantal foutjes gemaakt en als ik die foutjes niet maak en twee tienden sneller ben, dan heb ik hem. Ik weet dat ik het kan.” Toch is het wereldrecord niet het grote doel dit weekend. “Het is lekker dat je zo dichtbij zit, het was een goede race maar niet perfect. Het belangrijkste doel is de wereldtitel, al weet ik, dat met de voorsprong die Kai Verbij heeft, het moeilijk gaat worden. Ik kan met mijn 1000 meter zeker wat terughalen. Maar dan moet ik niet weer een slechte 500 meter rijden, dan is het voorbij.”


Kjeld Nuis staat nu vierde met een achterstand van 0,36 seconden op Kai Verbij.


Twee PR’s voor De Neeling


Sanneke de Neeling begon het WK Sprint met twee persoonlijke records. Op de 500 meter reed zij tegen de Duitse Judith Dannhauer naar een 38,29. De Neeling was vijf-tienden sneller dan haar PR op de kortste sprintafstand.


Ook op de 1000 meter was de jonge schaatster sneller dan ooit. In de negende rit tegen Jerica Tandiman schaatste de Neeling naar een 1.14,69. De negende tijd van de dag. Het talent van Team LottoNL-Jumbo is blij met haar PR’s, maar ook zij ziet nog zeker verbetering. “Ik ben nog lang geen wereldtop. Ik moet nog veel leren en mij verbeteren. Het is fijn om vandaag twee pr’s te rijden. Al ga ik er alles aan doen om morgen nog harder te rijden. Ik denk ook zeker dat dat kan, vandaag maakte ik vooral op de 500 meter een aantal foutjes.”


In het klassement staat De Neeling veertiende na de eerste dag op het WK Sprint.

Related updates