Eerste wereldtitel voor Kjeld Nuis

Kjeld Nuis heeft zaterdag zijn eerste grote internationale titel gewonnen. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo noteerde bij de WK afstanden in Gangneung een tijd van 1.08,26 en bleef daarmee alle concurrenten voor. Het zilver ging naar de Canadees Vincent de Haitre, de Nederlander Kai Verbij pakte brons.


“Dit doet mij zó goed. Het is een bevestiging dat ik de hele jaar de beste ben op deze afstand”, aldus een geëmotioneerde Nuis. “Ik ben super trots dat het nu gelukt is. World Cups winnen draai ik mijn hand niet meer voor om, maar een internationale titel heb ik nog nooit gewonnen. Hier doe ik elke dag zo hard mijn best voor. Dit was het moment dat het moest gebeuren, ik moest mijn hoofd koel houden en dat is mij gelukt.”


Het was voor Nuis lang wachten voordat hij eindelijk aan zijn toernooi kon beginnen. “We zitten hier al tien dagen en dat is gewoon erg lang. Het schaatsen gaat de afgelopen week erg goed, maar het is vooral de tijd ertussen die je door moet komen. Je hangt toch een beetje in het hotel. Ik heb veel contact met de familie om de kleine te horen en te zien, dat zorgt er toch voor dat je je zinnen kan verzetten.”


Over de race was Nuis tevreden, na een opening van 16,5 reed Nuis een 25,5 en eindigde hij met een slotronde 26,6 in een tijd van 1.08,26. “Toen ik over de streep kwam zag ik de tijd van Kai, ik was bang dat die tijd niet genoeg zou zijn voor de titel. Toen ik zag dat ik 1.08,26 had gereden was ik erg tevreden. Hier krijgen ze het moeilijk mee, dacht ik.” De Haitre kwam met een 1.08,54 nog het dichtste bij. “Het gat met nummer twee is niet niks. Dit is goed, hier moet ik mee doorgaan.”


Nuis was blij dat hij net als zijn ploeggenoot Smeekens ook een wereldtitel mee naar huis kan nemen. “Ik heb diep respect voor Jan, het eerste wat hij gisteren tegen mij zij was bedankt voor de trainingen. Hij appte me net voor de race nog dat hij mij succes wilde wensen, maar dat ik al in de bus zat. Daar haal ik zoveel inspiratie uit, we hebben het als team super gedaan.”


Morgen gaat het toernooi verder voor Nuis. Op de 1500 meter gaat hij net als zijn ploeggenoten Patrick Roest en Sven Kramer opnieuw voor een wereldtitel.

Sanneke de Neeling

 

Sanneke de Neeling reed op de 1000 meter naar een 1.16,10, haar beste seizoenstijd. Het jonge talent werd 11e achter winnares Heather Bergsma.

 

Foto: Stephan Tellier

Related updates