My profile

De Vries klaar voor recordpoging

Vrijdag valt Douwe de Vries het werelduurrecord schaatsen van Casper Helling aan in Calgary. Na de WK allround bleef De Vries en Bjarne Rykkje van het LottoNL-Jumbo begeleidingsteam in Calgary om de laatste hand te leggen aan zijn gewaagde recordpoging. De opdracht voor De Vries is duidelijk en uitdagend, morgen moet hij sneller schaatsen dan 41,969 kilometer en 10 centimeter.  

Dat De Vries zijn aanval doet op de internationaal erkende pechdag, vrijdag de 13e, deert de nuchtere Fries niet. Samen met Rykkje heeft de 32-jarige hardrijder er alles aan gedaan om de recordpoging te laten slagen. Maar ondanks de minutieuze voorbereiding zijn er ook zaken die hij niet in de hand heeft.  

“De mensen hier zijn nog niet zo blij met de luchtdruk maar dat is iets wat we helemaal niet in de hand hebben”, vertelde De Vries in Calgary. “Bij die luchtdruk moet je je neerleggen. We kunnen er wel voor zorgen dat het ijs snel is en dat alle andere voorwaarden goed zijn. Het is nu gewoon erg warm in Calgary voor de tijd van het jaar. Het zij zo!” 

Goede vorm
Met de conditie zit het volgens de 32-jarige Fries wel goed. Vorige week nam hij voor het eerst deel aan de WK allround waarin hij heel verdienstelijk 6e werd en juist zo’n WK kan een aanslag zijn op je lichaam.  

“Zo’n WK allround kan er best wel inhakken, want je gaat heel diep in de wedstrijden. Ik was benieuwd hoe ik zou reageren, maar ik heb de WK goed verteerd”, vervolgde een ontspannen De Vries. Het uurrecord verbreken is een serieuze aangelegenheid die je zeker niet moet onderschatten. Een goede voorbereiding en vooral doorzettingsvermogen is vereist.  

“Ik heb goede benen en heel veel zin om dat uurrecord aan te vallen. Wat mij betreft mag het gewoon los gaan”, aldus een top gemotiveerde De Vries. “We hebben de puntjes op de i gezet. Met minder publiek en de tv-lampen niet aan kunnen we het ijs ook iets sneller maken. Ik vond het ijs op de WK niet fantastisch namelijk. Ik hoop dat ik er een heel stuk kan bij schaatsen en een mooi record neerzet. Maar ook ik heb dit nog nooit gedaan dus het is ook een beetje afwachten. Mijn schema begint met rondjes van 34 rond en 33 hoog en na een half uur bekijken we hoe goed ik nog ben en of ik nog harder kan. Dan probeer ik steeds iets harder te gaan rijden dan het oude record. Ik probeer gewoon steady state het uur vol te rijden en hopelijk gaat het me dan lukken.” 

Related updates