Shop
'Nergens is de winnaarsmentaliteit zo aanwezig als bij deze ploeg'

'Nergens is de winnaarsmentaliteit zo aanwezig als bij deze ploeg'

Marcel Bosker, Dai Dai N'tab en Kai Verbij maakten enkele maanden geleden de overstap naar Team Jumbo-Visma. Met nog anderhalf jaar tot de Olympische Winterspelen hoopt het trio onder leiding van coach Jac Orie de stap te maken om hoge ogen te kunnen gooien in de Chinese hoofdstad. "Qua trainingspartners en -programma is dit de perfecte omgeving."

Hoe zijn de eerste maanden bij onze ploeg bevallen?
Bosker: "Helemaal top. Ik ben blij met hoe het gaat, ga dagelijks met plezier naar de training en geniet met volle teugen. Ik zit in de beste ploeg ter wereld, dus ik heb absoluut geen reden tot klagen. Met de meeste jongens uit de allroundtrein had ik al een goede klik, maar ik heb ze sinds mijn komst alleen maar nog beter leren kennen. De laatste maanden hebben we met z'n vijven een band gecreëerd, waarbij iedereen voor elkaar door het vuur gaat. Er wordt onderling veel gelachen, maar tijdens de trainingen wordt er altijd alles gegeven. Als er op het trainingsschema staat dat we rondjes 30,0 moeten rijden, dan weet je bijna zeker dat het richting de 28,0 gaat, haha. Het is misschien niet altijd even handig, maar uit alles blijkt de wil om beter te worden. Ik kan me geen plek bedenken waar de winnaarsmentaliteit meer aanwezig is dan bij deze ploeg. Dat is mooi om te zien."

N’tab: "Goed. Het is duidelijk anders dan dat ik gewend was bij mijn vorige ploegen. Ik zit lekker in mijn vel, de trainingen gaan goed. Ik probeer de programma's van Jac zo goed mogelijk uit te voeren. Daarnaast ben ik blij met de sfeer in de groep. De samenwerking met Hein (Otterspeer, red.), Thomas (Krol, red.) en Kai gaat goed. We hebben een beetje dezelfde humor, dus er is duidelijk een klik. Kortom, ik ben nog steeds blij met mijn keuze voor deze ploeg. Qua trainingspartners en -programma is dit voor mij de perfecte omgeving."

Verbij: "Ik zit hier op m'n plek. Zoals Dai Dai al zei, is het wel een hele andere aanpak dan dat ik gewend was, dus het was in het begin allemaal nieuw en even wennen. Toch merk ik dat ik het fijn vind om na zes jaar in een nieuwe omgeving te zitten. Door met andere schaatsers te trainen, leer je weer nieuwe dingen. Ik was toe aan een nieuw avontuur."

Waar heb je het meest aan moeten wennen?
N’tab: "Het tempo tijdens de fietstrainingen. Ik was gewend om meer uren te fietsen, maar dan wel op een rustiger tempo. Op het ijs zijn we veel met kwaliteitsdingen bezig. Dat bevalt goed. Gerard van Velde, mijn vorige coach, dacht vaak vanuit zichzelf. Wat past bij mij en wat zou ik nu doen? Daar baseerde hij dan zijn programma’s op. Jac hanteert de wetenschappelijke benadering en kijkt echt naar het individu. Ik merk dat ik dat fijn vind. Tuurlijk wordt er in deze ploeg veel getest, maar dat begint naar verloop van tijd wel te wennen. Ik moet zeggen dat ik er nog wel meer had verwacht, dus in die zin valt het nog mee, haha. Een Wingate-test van dertig seconden ben je zo doorheen en zo'n VO2-max test blijft klote, maar gelukkig doen we die maar een paar keer per jaar. Ik wil niet zeggen dat het testen leuk is, maar ik ben er wel een voorstander van. Als je op dit niveau sport bedrijft, is het cruciaal om te weten hoe je ervoor staat. Om eerlijk te zijn, ben ik wel nog een beetje onzeker over hoe goed ik op dit moment ben. Dat is lastig om te zeggen en iets wat hoort bij een dergelijke overstap. Je hebt namelijk geen vergelijkingsmateriaal ten opzichte van voorgaande jaren. Ik moet zeggen dat die onzekerheid af en toe ook wel voor een beetje stress zorgt. Misschien is het ook wel goed om dat te hebben, waardoor je scherp blijft, maar het is ook weleens lekker om de bevestiging te krijgen: ik ben goed bezig. Normaal gesproken ging ik tussendoor op vakantie met de gedachte: ik heb dit relaxmomentje even verdiend. Nu had ik geen idee waar ik stond, dus dacht ik: is het wel handig om te gaan? Of ik met Jac over mijn onzekerheden praat? Tuurlijk. Die zegt dan: 'Je moet hier, hier en hier naar kijken. Maak je niet zo druk. Het komt wel goed.' Daar houd ik me maar aan vast, haha."

Verbij: "Voor mij geldt een beetje hetzelfde als bij Dai Dai. De afgelopen jaren heb je bij een andere ploeg een soort portfolio opgebouwd, waaraan je vast kunt houden. Bij deze ploeg begin je vanaf nul en bouw je aan iets nieuws. Natuurlijk weet ik wat ik kan, maar die onzekerheid van Dai Dai is zeker herkenbaar. De aanpak van Jac bevalt goed. Door alle data kun je goed zien of je progressie boekt. Welke systemen er wel en niet goed getraind zijn. Aan het begin van het seizoen had ik natuurlijk een beetje pech met mijn valpartij, waardoor ik een sleutelbeenbreuk opliep. Gelukkig gaat het alweer een stuk beter, kan ik nagenoeg alles weer, zelfs bepaalde oefeningen bij de krachttraining. Dat is fijn. Ik merk dat ik echt progressie begin te maken."

Bosker: "De eerste weken dat ik met de jongens meefietste, dacht ik: ik weet niet hoe ik deze zomer ga overleven, haha. Toch moet ik zeggen dat ik mezelf redelijk snel aan het niveau heb aangepast. Het is zelfs zo dat ik nu af en toe degene ben die voor een plaagstootje zorgt. Verder heb ik niet echt moeten wennen aan bepaalde dingen. Ik voelde me vrij snel thuis in de ploeg. De jongens hebben mij met open armen ontvangen. Het feit dat er bij deze ploeg veel wordt getest, vind ik prettig. Ik ben zelf ook iemand die graag dingen bijhoudt en wil weten hoe ik ervoor sta. Ik vind het meer dan normaal dat het gebeurt. We staan immers onder contract bij de beste ploeg ter wereld en we trainen dagelijks om het maximale te bereiken."

Wat hoop je met deze ploeg te bereiken?
Verbij:
"Ik zie dit jaar als een investering om fysiek nog een stap te maken. Uiteindelijk is het hoofddoel natuurlijk om prijzen te pakken op EK's, WK's en de Olympische Spelen, maar voor nu is het eerst zaak om constanter te worden in mijn prestaties. Ik heb geen invloed op wat de concurrentie doet. Het is aan mij om het trainingsprogramma van Jac zo goed mogelijk uit te voeren en mezelf te verbeteren. Hopelijk komt het er dan tijdens de grote toernooien allemaal uit en kan ik op die momenten mijn slag slaan."

Ntab: "Het absolute hoofddoel is om over twee jaar in Peking olympisch goud te veroveren. Dat lijkt me duidelijk. Dat ultieme doel heeft ook een belangrijke rol gespeeld in mijn keuze om naar deze ploeg te gaan. Tot die tijd staan er nog voldoende andere mooie toernooien op het programma. Ik hoop wel dat er de komende tijd wat duidelijkheid komt over de kalender. De WK afstanden in Peking staan uiteraard met viltstift gemarkeerd in mijn agenda. Daar hoop ik hoge ogen te gooien."

Bosker: "Als topsporter ga je altijd voor het hoogst haalbare, dus natuurlijk is het ultieme doel om WK-titels en olympische gouden plakken te winnen, maar voor nu is dat nog niet aan de orde. Het is eerst zaak om het gat met Sven (Kramer, red.) en Patrick (Roest, red.) te dichten. Daar ga ik mijn uiterste best voor doen. Ik wil meedoen aan de WK afstanden en het EK allround en niet steeds vierde worden. Lachend: Met die plek ben ik wel een keer klaar."

Related updates