My profile

Zilver op WK voor Otterspeer

LottoNL-Jumbo sprinter Hein Otterspeer heeft zondag zilver gewonnen bij de WK sprint in Astana. Otterspeer reed twee solide afstanden op de tweede dag maar moest uiteindelijk toch de Rus Pavel Kulizhnikov voor laten gaan. De Rus Aleksey Yesin bezet de derde plaats op het podium.  

Otterspeer begon de laatste dag in Astana als tweede in het klassement waar de competitie  zoals gebruikelijk begon met de 500 meter. Een belangrijke afstand voor Otterspeer want een goede 500 meter zou hem in stelling brengen voor de wereldtitel. De opening van Otterspeer was met 9,85 goed. Het resulteerde in 35,03 een snellere tijd dan gisteren en goed voor een derde plaats. De overwinning op de 500 meter ging naar Kulizhnikov die ongenaakbaar naar 34,68 sprintte en als enige onder de 35 zou blijven. Daarmee zette de sprint-tsaar de toon. Maar Otterspeer wist dat zijn beste afstand nog zou komen.  

Op de 1.000 meter voelde de 26-jarige echter zijn benen en opende minder snel. Ook de volle ronde verliep minder hard dan gisteren met 25,4. Het werd uiteindelijk een vierde plaats in 1.09,52 waarmee Otterspeer zijn tweede plek in het klassement veilig stelde.  

“Ik voelde toch wel de drie afstanden in mijn pootjes”, vertelde Otterspeer voldaan na zijn 1.000 meter. “Ik ben heel blij dat dit gewoon een solide rit was. Ik wist dat als ik geen gekke dingen zou doen dat het zilver binnen zou zijn. Ik moest 1.07 rijden om Kulizhnikov te pakken. Ik heb nog geknokt voor de rit want die wilde ik graag winnen, maar dat lukte me net niet.”  

De sprinter uit Oudekerk aan den IJssel houdt een goed gevoel over aan zijn weekend in Astana. Gisteren won Otterspeer de 1.000 meter en reed verder voortreffelijke tijden op de 500 meter.  

“Dit weekend voelt heel goed. Ik heb vier goede ritten gereden en dat is belangrijk. Je wilt constant zijn en enkele honderdsten winnen, dat is op een toernooi gewoon meegenomen. Aan het einde van de rit zie je dat terug. Als ik terugkijk op gisteren dan kun je denken dat de 500 meter tegenviel, maar ik reed daarna een mega goede 1.000 meter waarmee ik mij op de tweede plaats nestelde en dat heb ik vandaag weten vast te houden. Ik ben tweede van de wereld! Een sportief hoogtepunt in mijn carrière. Dus ik ben hartstikke blij, man.” 

Het verschil tussen Hein Otterspeer en Pavel Kulizhnikov in het klassement is 1,01 seconden. Na het brons in 2013 in Salt Lake City en het zilver in Astana hoopt Otterspeer dat zijn tijd nog moet komen.  

“Ik zit er heel dichtbij en ooit kom ik nog wel een keer aan de beurt, maar dit weekend was Kulizhnikov een maatje te groot.” 

Pavel Kulizhnikov kroont zich dus tot wereldkampioen sprint in Astana. Otterspeer is tweede. De Rus Aleksey Yesin wordt derde.  

Klik hier voor het volledige klassement 

Related updates