Zevende wereldtitel allround voor Sven Kramer

Sven Kramer is zondag voor de zevende keer in zijn carrière wereldkampioen allround geworden.

Sven Kramer is zondag voor de zevende keer in zijn carrière wereldkampioen allround geworden. De 28-jarige schaatser van Team LottoNL-Jumbo moest tijdens de afsluitende 10.000 meter zeven seconden goedmaken op de Rus Denis Yuskov en slaagde daar zonder al te veel moeite in, al bleek dat schijn. 

“Ik heb nergens echt comfortabel gezeten”, aldus Kramer terugblikkend op het weekeinde in Canada. “Ik heb heel hard moeten knokken voor deze titel. Dat zorgt voor extra glans, zeker ook omdat dit mijn zevende titel is. Dat is toch wel gaaf. Het wordt voor anderen steeds moeilijker om dat aantal te evenaren. Zolang ik het allrounden leuk vind, blijf ik het doen. Dat is op dit moment zeker nog het geval.”

Niveau
Kramer is voornemens om volgend jaar in Berlijn op jacht te gaan naar zijn achtste titel. “Volgend jaar is het allrounden opnieuw erg belangrijk voor mij en dus wil ik me verbeteren op alle afstanden, maar dat is misschien wel het moeilijkste wat er is. Over mijn niveau dit weekeinde ben ik niet helemaal tevreden. Als ik op de lange afstanden wil domineren, moet het omhoog.”

Tien kilometer
Kramer noteerde op de tien kilometer, aangemoedigd door teamgenoot Douwe de Vries, een tijd van 12.56,69. Yuskov kwam niet verder dan 13.12,49. De Rus legde in Calgary beslag op het zilver. Het brons was voor de Deen Sverre Lunde Pedersen. 

1.500 meter
Kramer begon de zondagavond met een gedeelde derde plaats op de 1.500 meter. Hij klokte op de schaatsmijl exact dezelfde tijd als de Belg Bart Swings. Het gat met Yuskov, die won, bleef beperkt tot 1,26: 1.42,92 om 1.44,18. Toch baalde Kramer na afloop. Een moeizame kruising kostte hem kostbare tijd. 

“Echt zonde gewoon. Natuurlijk hield Yuskov een beetje in om me op te vangen, dat zou ik ook doen. Dat is het spel, maar ik mag het gewoon niet zo ver laten komen”, zo stak Kramer de hand in eigen boezem. “Ik had iets eerder moeten inhouden, zodat ik dat niet op de kruising had hoeven doen. Of ik had sneller moeten openen.”

Douwe de Vries
Douwe de Vries werd 14e op de 1.500 meter. Op de 10.000 meter was hij goed voor de zesde tijd (13.17,64). Door een afzegging van Zbigniew Bródka mocht de 32-jarige Fries starten op de slotafstand. 

“Gelukkig mocht ik de tien kilometer toch rijden. Ik heb dit weekeinde geen geweldige tijden neergezet, maar besluit het toernooi wel gewoon als zesde. Daar ben ik blij mee.”

Related updates