Vanmarcke vijfde in E3 Harelbeke

Sep Vanmarcke is vrijdag als vijfde geëindigd in de E3 Harelbeke. Geraint Thomas van Sky won de koers. Hij reed in de finale weg uit een kopgroep van drie, waar ook Zdenek Stybar (Etixx-QuickStep) en Peter Sagan (TInkoff-Saxo) deel van uitmaakten.

Sep Vanmarcke is vrijdag als vijfde geëindigd in de E3 Harelbeke. Geraint Thomas van Sky won de koers. Hij reed in de finale weg uit een kopgroep van drie, waar ook Zdenek Stybar (Etixx-QuickStep) en Peter Sagan (TInkoff-Saxo) deel van uitmaakten.
 
De Tsjech wist de eerste groep voor te blijven, maar Sagan werd teruggepakt. Stybars ploegmaat Matteo Trentin sprintte in Harelbeke naar de derde plaats, voor Alexander Kristoff (Katusha) en Vanmarcke.
 
Goed gevoel
De Belg keek na afloop met een goed gevoel terug. “Ik voelde mij de hele dag goed, de voorbije dagen ook al. Daar ben ik natuurlijk blij mee en dankzij mijn ploegmaten zat ik vandaag bovendien telkens goed in stelling”, aldus de Belg.
 
Sprint
In de sprint gokte Vanmarcke op het wiel van Trentin. “Ik weet dat hij in een koers als vandaag een goede sprint kan rijden. Ik durfde mij in de spurt nergens tussen te gooien, omdat ik geen renners wilde laten vallen. Het duurde lang voordat er een groot gat ontstond en daardoor moest ik genoegen nemen met een vijfde plaats.”
 
Paterberg
Vanmarcke baalde na afloop van een moment op de Paterberg. Precies op het moment dat hij zich op de kop van het peloton had genesteld en een breuk wilde forceren, ging het mis. “Ik maakte de fout in het gootje te blijven. Door de modder schoot ik plots weg en schoot mijn plaatje los. Daardoor kon ik alleen duwen op mijn pedaal en niet trekken. Het was alsof ik op een stadfiets reed. Ik moest de schade beperken totdat ik in de laatste 20 kilometer kon wisselen.”
 
Tij keren
Vanmarcke voelt zichzelf sterk in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, maar zag de ene na de andere ploegmaat wegvallen. Vrijdag viel Robert Wagner met een blessure uit, waardoor hij zondag in Gent-Wevelgem wordt vervangen door Rick Flens. “Woensdag verloren we Jos van Emden al. Hopelijk gaat het tij snel keren voor ons.”
 
Jan Boven
Ploegleider Jan Boven is ondanks de tegenslagen optimistisch. “Onze kopman heeft laten zien dat hij goed is en de anderen hebben gezien de omstandigheden goed gepresteerd. Ze hebben Sep goed ondersteund. Hopelijk kunnen we richting Vlaanderen nog wat verbeteren.”
 
Rick Flens was bijvoorbeeld niet helemaal fit uit Milaan-Sanremo gekomen. “Maar hij voerde zijn taak vandaag perfect uit. Hij zette Sep bij de Eikenberg vooraan af. Maarten Tjallingii controleerde de kopgroep uitstekend. Maarten Wynants stond vanmorgen met keelpijn op en twijfelde of hij wel moest starten, maar heeft desalniettemin in de finale zijn steentje kunnen bijdragen. Net als Bram Tankink. Tom Leezer was heel sterk, dat heeft iedereen wel kunnen zien denk ik.”

Related updates