Sven Kramer prolongeert wereldtitel op de 5 kilometer

Sven Kramer is voor de achtste keer wereldkampioen geworden op de vijf kilometer. Op de Olympische baan in Gangneung versloeg hij in een direct duel zijn landgenoot Jorrit Bergsma. Derde werd de Nieuw Zeelander Peter Michael. Kramer reed naar tijd van 6.06,82, een wereldrecord laaglandbaan.


Kramer startte in de voorlaatste rit tegen zijn grootste concurrent Jorrit Bergsma. Lang leek het erop dat de twee zij aan zij zouden strijden om de WK-titel. Na drie kilometer trok Kramer ten aanval en finishte hij in 6.06,82. Zijn zevende tijd ooit gereden op de vijf kilometer. Bergsma was in een tijd van 6.09,33 tweeënhalve seconde langzamer. Peter Michael, die in rit 8 tegen Douwe de Vries reed, werd derde in een tijd van 6.11,67


“Ik ben erg blij met de rit, een 6.06 is gewoon een fantastische tijd. Ik had het gevoel dat ik behoorlijk wat macht in mijn slag had. Dat ik tegen Bergsma rijdt zorgt er ook wel voor dat je een beetje aan het aftasten bent op de rechte stukken.” Dat was ook de reden waardoor Kramer na 3 kilometer ten aanval trok. “Met nog vier of vijf ronden te gaan wist ik dat ik moest versnellen. Als ik onder de 6.10 wil rijden moet ik een 28’er rijden. Het is fijn dat dat dan ook lukt.”


Kramer geeft aan dat zo’n race als vandaag hem een voldaan gevoel geeft. “Ik sport omdat ik het heel erg leuk vind en ik wil mijn wedstrijden graag winnen. Ik haal heel erg veel plezier uit deze rit Om zo’n tijd te rijden en zo in de wedstrijd te zitten geeft mij een voldaan gevoel. Misschien wel meer dan de titel die eraan vast zit. Dat blijft mij veel meer bij dan het podium”


Snel ijs op de Olympische baan


Na afloop werd er veel gesproken over de blowers die de oorzaak zouden zijn van de sterke tijden. Maar daar keek Kramer wat genuanceerder naar: ,,We hebben als ploeg de windsnelheden gemeten en eigenlijk kwamen daar geen grote pieken uit. En vergeet niet dat op meerdere banen blowers hangen. Als het voor iedereen gelijk is, is het voor deze wedstrijd niet erg. Maar ik heb ze liever uit. Het is duidelijk dat je wat voelt en het is aan de ISU hoe ze dat gaan regelen. Het is niet aan mij om mij daar druk om te maken”


Toch wil Kramer nog aangeven dat niet alleen de wind een oorzaak van zijn goede tijd is. “Als ik alleen de wind als oorzaak zie, dan doe ik de ijsmeester te kort. Het ijs is erg goed hier in Gangneung. Wij meten zelf ook het ijs en de temperatuur is erg goed hier.”


Een PR voor De Vries


De ploeggenoten van Kramer, Alexis Contin en Douwe de Vries reden ook de vijf kilometer. De Vries reed tegen de Nieuw-Zeelander Peter Michael. Deze 8e rit bleek later de strijd om het brons te zijn. Michael won 6.11,67 en pakte de bronzen medaille. De Vries reed naar een tijd van 6.13,70. Deze tijd was niet alleen goed voor de vierde plaats op dit WK  ook schaatste De Vries naar een persoonlijk record. De 34-jarige Fries reed in Zuid-Korea bijna een seconde sneller dan zijn snelste tijd tot nu toe.


In rit 3 was de Fransman Contin aan de beurt. Tegen de Italiaan Michele Malfatti reed Contin in een vlakke race naar een 6.18,87. Deze tijd was goed voor de 10e plaats op dit Wereldkampioenschap.



Foto: Stephan Tellier


Related updates