Login

Roest en Otterspeer veroveren met STV Lekstreek eerste titel NK Clubs

Team LottoNL-Jumbo-rijders Patrick Roest en Hein Otterspeer hebben zaterdag met hun club STV Lekstreek de eerste editie van het NK Clubs gewonnen. De club bleef op het officieuze NK in Thialf de Hardrijders Club Heerenveen (HCH), van onder anderen Sven Kramer, en de Alkmaarsche IJsclub voor.

Het toernooi, waarbij amateurs en olympische kampioenen gezamenlijk strijden om de titel 'Beste schaatsclub van Nederland' en een initiatief is van Sicco Janmaat, assistent-coach van Jac Orie bij Team LottoNL-Jumbo, kende een prachtige apotheose. In de allerlaatste rit van de dag stonden ploeggenoten Roest en Kramer tegenover elkaar op de 3000 meter. Beiden reden een sterke race op het ijs van Thialf, maar uiteindelijk trok Roest aan het langste eind. 

De regerend wereldkampioen allround noteerde een razendsnelle tijd van 3.38,71, goed voor een nieuw baanrecord op de drie kilometer. Kramer, die het oude baanrecord van 3.38,78 in handen had, kwam na 3.41,59 over de finish. Chris Huizinga, uitkomend voor IJsvereniging Groningen maar ploeggenoot van Roest en Kramer bij Lotto-Jumbo, eindigde als derde (3.49,20). Met zijn zege bezorgde Roest STV Lekstreek de eerste plaats in het eindklassement, dat in totaal uit twaalf clubs bestond. 

"Ik ben blij dat ik het schaatsseizoen op deze manier kan beginnen", sprak Roest na afloop van zijn race. "Het was lastig om te zeggen hoe we zouden rijden, omdat het de eerste wedstrijd van het seizoen is, maar met deze tijd kan ik niet meer dan tevreden zijn. Ik had in eerste instantie niet door dat het een baanrecord was, dacht dat ik er net boven zat." 

Roest, die in Heerenveen werd aangemoedigd door veel fans uit de Lekstreek, is blij met het initiatief van Janmaat. "Ik vind het een mooi toernooi, het is leuk om al deze verschillende clubs bij elkaar te zien. Ik ben lid van een heel hechte vereniging, dus het is mooi dat we de supporters van onze club hebben weten te belonen voor hun massale steun vandaag." 

De 22-jarige allrounder genoot naast de sfeer in Thialf ook van het onderlinge duel met Kramer. "Zo'n race tegen Sven is natuurlijk mooi voor het publiek, maar ook voor ons is het erg leuk. Je haalt in zo’n rit het beste in elkaar naar boven." 

Kramer
Kramer kon na afloop leven met zijn tweede plaats achter Roest. "Ik rijd momenteel op nieuw materiaal en ben druk bezig om mijn lijf beter te krijgen, dus ik ben niet ontevreden", aldus de 32-jarige Fries in de catacomben van de Friese ijstempel. "Begrijp me niet verkeerd: natuurlijk had ik deze rit graag gewonnen, we reden allebei met het mes tussen onze tanden, maar Patrick reed gewoon een sterke race."

Net als Roest vindt Kramer het initiatief een verrijking voor de schaatskalender. "Als we er met een dergelijk toernooi voor kunnen zorgen dat de jeugd enthousiast wordt en blijft, draag ik graag mijn steentje bij. Ik denk dat dit soort initiatieven de kinderen alleen maar motiveert om nog meer te sporten. Het zou mooi zijn als we in de toekomst met dit toernooi Thialf helemaal vol krijgen. Dat is absoluut het doel, maar het is goed om te zien wat er nu al door iedereen is neergezet. Zeker in zo'n korte tijd." 

De Jong
Naast Roest, Kramer, Otterspeer en Huizinga kwamen Jan Smeekens en Antoinette de Jong in actie. Smeekens kwam in een onderling duel met Otterspeer op de 500 meter vlak na de start ten val, waardoor zijn race uitliep op een teleurstelling. De Jong kwam in actie op de 1000 meter.

"We hebben natuurlijk een lange zomer achter de rug, dus het was wel weer even spannend om een wedstrijd te moeten rijden", bekende De Jong. "Het was even omschakelen om na al die trainingen technisch goed en hard te rijden. Ik ben nog niet tevreden over mijn eigen race, moest nog wennen aan mijn nieuwe ijzers. Daarnaast moet ik de juiste vorm nog zien te vinden, maar ik ben blij dat het seizoen weer van start is gegaan."

Related updates

Predict our best rider in the Amstel Gold Race

And win one of the twelve spring packages with the value of 400 euros!

Predict here

Buy our team kit

Our team kit is for sale now! You can buy the jersey and bibshort for men, women and kids here. Our caps, gloves and neck tubes are also available.

Buy here
 /