Login

Roest: 'De wereldtitel heeft mijn leven niet drastisch veranderd'

Patrick Roest kende een seizoen om niet snel te vergeten. De 22-jarige schaatser van Team Jumbo werd wereldkampioen allround en veroverde op zijn eerste Olympische Spelen een zilveren medaille op de 1500 meter. Kortom, het leven lacht de allrounder toe. 

"De eerste trainingswedstrijden zijn erg goed gegaan, heb in tegenstelling tot vorig seizoen geen last gehad van blessures en de trainingen gaan tot nu toe lekker. Ik heb dus geen reden tot klagen", zegt Roest in aanloop naar het belangrijke World Cup Kwalificatietoernooi tijdens het persmoment in Wolvega. 

De 22-jarige Zuid-Hollander boekte afgelopen seizoen de twee grootste successen uit zijn nog prille loopbaan. Toch hebben de wereldtitel allround en zijn olympisch zilveren medaille op de 1500 meter er naar eigen zeggen niet voor gezorgd dat zijn leven is veranderd. 

"Het klinkt misschien gek, maar om eerlijk te zijn, is er veel hetzelfde gebleven. De wereldtitel heeft mijn leven niet drastisch veranderd. Natuurlijk heb ik de laatste maanden iets meer media-aandacht gehad en word ik iets vaker herkend op straat, maar het is niet zo dat mijn leven op z'n kop staat." 

"Het is mooi dat ik begin dit jaar wereldkampioen ben geworden, maar dat zorgt zeker niet voor minder motivatie voor dit seizoen. Iedereen begint dit weekend weer op nul en ik ga er alles aan doen om ook dit jaar weer het uiterste eruit te halen." 

PR's 
Tijdens de voorbereiding liet Roest al een aantal keer zien in goede vorm te steken. Zo verbeterde hij tijdens het NK Clubs in Thialf het baanrecord van Sven Kramer op de 3000 meter en noteerde hij tijdens een trainingswedstrijd in Inzell een persoonlijk record op de 5 kilometer: 6.13,00, was 6.15,10. 

"Ik kijk met een tevreden gevoel terug op de voorbereiding", aldus Roest. "Dat ik bij mijn eerste twee races een PR reed, zegt wel iets. Het is voor mij een bevestiging dat ik op de goede weg ben. Natuurlijk merk je tijdens de trainingen dat het lekker gaat, maar het moet er nog wel uitkomen op het ijs. Als dat dan gebeurt, geeft dat veel zelfvertrouwen." 

Schaatskalender 
Roest, die begint aan zijn vierde seizoen onder coach Jac Orie, kijkt uit naar het aankomende seizoen. "Ik vind de schaatskalender er mooi uitzien. De afgelopen jaren hebben we vaak op dezelfde banen geschaatst, dus ik ben blij dat we dit jaar weer eens op andere locaties komen. Ook voor de fans is dat leuker." 

"Ik kijk uit naar het EK allround in Collalbo. Ik vind het gaaf om op een buitenbaan te rijden en ben ervan overtuigd dat het mooie plaatjes gaat opleveren. Ook de WK afstanden in Inzell is een hoofddoel voor mij dit seizoen."

Related updates

Food Friday – Whole wheat or ‘regular’ pasta?

Curious about the advantages and disadvantages between the different types of pasta? You can read all about it in this weeks' Food Friday!

Read more

Food Friday – This is what our riders drink

Hydrating is always important, but even more with the rising temperatures outside. When should cyclists drink and how much? We explain everything about hydration in this weeks’ Food Friday.

Read more

Food Friday – The menu of Roglič

The team is aware of the effect of nutrition on performance. In this Food Friday, we literally give you a sneak peek in our kitchen and you will discover the menu of Primož Roglič during a mountain stage.

Read more
 /