My profile

Otterspeer tweede na eerste dag op WK sprint

LottoNL-Jumbo sprinter Hein Otterspeer staat na de eerste dag bij de WK sprint in Astana tweede. De Nederlands kampioen won op een sensationele manier de 1.000 meter en staat nu op slechts op 0,4 seconden in het klassement van de Rus Pavel Kulizhnikov. Laurine van Riessen werd gediskwalificeerd op de 1.000 meter.

Otterspeer werd tiende op de 500 meter. Op het eerste gezicht een minder goed resultaat maar wie de verschillen analyseerde, wist dat er helemaal niets aan de hand was. Otterspeer was slechts 0,2 seconden verwijderd van het podium en had nog alle kansen met een goede kilometer. De tijd van de Nederlands kampioen was met 35,08 prima. De tsaar van de sprint Pavel Kulhizhnikov won de 500 meter en ging soeverein aan de leiding na de eerste afstand.

Met een opening van 16,4 kondigde zich een sterke 1.000 meter van Otterspeer aan. Ook de volle ronde die volgde was met 25,1 seconden snel. De 1.08,93 van Otterspeer bleek de winnende tijd.

“Ik moest gewoon uitgaan van mijn eigen kracht”, vertelde Otterspeer na zijn 1.000 meter. “Ik wist dat ik de focus moest houden op de eerste 600 meter. Een goede opening neerzetten, via de buitenbocht de race opbouwen en dan een gruwelijk snelle ronde rijden. Dan moest het goed komen. Dit is gewoon een goede 1.000 meter en daar ben ik heel blij mee.”

De sleutel voor de wereldtitel ligt waarschijnlijk op de 500 meter van morgen. Otterspeer werd in 2013 derde op de WK sprint en weet wat het is om op het podium te staan.  

“Het is belangrijk om nu het hoofd koel te houden”, vervolgde Otterspeer. “Ik heb die eerste 500 meter goed van me af kunnen zetten. Nu even uitrijden op de fiets en dan alle pijlen op de 500 meter van morgen. Kulizhnikov is nog steeds te pakken.”

Morgen wordt het programma vervolgd met een 500 en 1.000 meter. Voor Laurine van Riessen zit het toernooi erop. Van Riessen raakte in haar 1.000 meter een blokje en werd gediskwalificeerd. Ze mag morgen nog wel van start gaan, maar doet dus niet meer mee voor het klassement.

Related updates