Otterspeer snelste van Nederland

Hein Otterspeer is Nederlands kampioen sprint geworden in Groningen. De LottoNL-Jumbo sprinter toonde zich ongenaakbaar in het Sportcentrum Kardinge en volgt Michel Mulder op als kampioen. Otterspeer won drie van de vier afstanden en kroonde zich voor het eerst in zijn carrière tot sprintkampioen. Naast de titel mag Otterspeer ook rekenen op een ticket naar de WK Sprint in Astana en verdiende hij tickets voor de 500 en 1.000 meter  op de WK Afstanden in Heerenveen. In Heerenveen wordt Otterspeer op de 1.000 meter geflankeerd door ploegmaten Stefan Groothuis en Kjeld Nuis.

Otterspeer begon met 0,29 seconden voorsprong op Michel Mulder aan de tweede 1.000 meter, de slotafstand op de KPN NK Sprint. Eerder op de dag reed hij naar een derde plaats op de 500 meter met een snelle tijd waardoor alles aan kwam op die laatste afstand.

“Dit is genieten”, liet een dolblije Otterspeer na zijn gewonnen 1.000 meter optekenen. “De laatste twee bochten werd ik gedragen door het publiek. Ik wist dat Mulder hard zou openen maar ik moest vertrouwen houden. Vertrouwen op die laatste ronde want ik voelde dat het goed ging onderweg.”

Vleugels
Vorig jaar greep Otterspeer in Amsterdam naast de titel en moest net als in 2012 genoegen nemen met zilver. In 2013 pakte hij in Groningen brons op de NK Sprint. Onder de vleugels van coach Jac Orie was het dan eindelijk raak en mocht hij zijn krans en het goud ophalen.

“Ik heb mooie WK-tickets op zak maar dit is geen bijvangst. Ik heb nog nooit zo’n krans mogen dragen. Dit is heel belangrijk voor mij en mooi. Ik ben geplaatst voor de 500 en 1.000 meter op de WK Afstanden en ga naar Astana voor de WK Sprint. Ik heb heel veel aan mijn team gehad. Dat zijn allemaal echte wereldtoppers. Mijn dank is groot. Op dit moment zijn weinig mensen gelukkiger dan ik.”

Voor Stefan Groothuis was het op het einde nog even met de billen knijpen. Op de valreep pakte de Olympisch kampioen op de 1.000 meter nog een startbewijs voor de WK Afstanden.

“Ik was aan het prutsen in de bochten en ik mag met de hakken over de sloot naar de WK Afstanden”, vertelde een heel realistische Groothuis aan het einde van een spannende dag. “Ik mag in mijn handjes knijpen dat het gelukt is en dat ik dus mag starten in Heerenveen. In Astana op de WK Sprint heb ik niks te zoeken met zo’n 500 meter. Als ik mee doe, dan rijd ik om te winnen. Ik ga mij nu concentreren op de 1.000 meter en zal er staan.”

WK tickets
Voor Jan Smeekens is de NK Sprint dramatisch verlopen. De Sallander plaatste zich niet voor de WK Sprint noch voor de WK Afstanden. Smeekens had last van zijn rug en concentreert zich de rest van het seizoen op de World Cups. Kjeld Nuis daarentegen plaatste zich wel voor de WK Afstanden en mag naast Otterspeer en Groothuis over vier weken deelnemen aan de 1.000 meter in Thialf. Nuis mist wel de WK Sprint in Astana.

Team LottoNL-Jumbo kan terugkijken op een uiterst succesvol NK Sprint waar het zeven WK-tickets in de wacht sleepte.


WK Sprint Astana
Hein Otterspeer
Laurine van Riessen

WK Afstanden 500 meter
Hein Otterspeer

WK Afstanden 1.000 meter
Hein Otterspeer
Stefan Groothuis
Kjeld Nuis
Laurine van Riessen

Related updates