Otterspeer slaat gat op NK sprint

LottoNL-Jumbo schaatser Hein Otterspeer gaat na de eerste dag van de NK-sprint aan de leiding. De Zuid-Hollander zette een grote stap richting een eerste sprinttitel in zijn carrière door winst op de 500 en de 1.000 meter. Op de 1.000 meter kleurde het podium bij de mannen helemaal zwart en geel. Otterspeer werd door Kjeld Nuis en Stefan Groothuis geflankeerd. Bij de vrouwen heeft Laurine van Riessen nog uitzicht op het podium. Zij staat na de eerste dag vierde in het klassement.

De dubbelslag van Hein Otterspeer op de eerste dag van de NK sprint is verrassend. Voorafgaand aan het toernooi werd de 26-jarige Otterspeer door kenners wel al aangestipt als dé man in vorm, maar de 26-jarige sprinter weet exact waar zijn sterke en zwakke punten liggen. 

”De 500 meter is niet mijn sterkste onderdeel maar ik kon in de volle ronde wel heel veel snelheid maken”, vertelde een dolgelukkige Otterspeer. “Ik begon na 70 meter pas echt aan mijn 500 meter. Het rondje was gewoon formidabel. Ik kon zelfs nog versnellen in de laatste bocht. Alle klappen waren raak en dus kon ik in de laatste 200 meter veel goed maken en een 500 meter winnen.”  

LottoNL-Jumbo podium
De 1.000 meter die later op de dag volgde, werd ook door Hein Otterspeer gewonnen. De Zuid-Hollander onderstreepte zijn topvorm op de 1.000 meter door in een rechtstreeks duel 1.000 meter specialist en ploegmaat Kjeld Nuis te verslaan. Nuis moest genoegen nemen met een tweede plaats. Olympisch kampioen Stefan Groothuis reed de derde tijd op de kilometer. Een, twee en drie dus voor LottoNL-Jumbo.  

In het klassement heeft Otterspeer nu 0,43 seconden voorsprong op Michel Mulder van Beslist.nl. Het verschil tussen de nummer drie in het klassement, Pim Schipper (Beslist.nl) en Kjeld Nuis is slechts 0,01 seconden. Stefan Groothuis staat vijfde met 0,71 achterstand op Otterspeer.  

Uitzicht
Bij de vrouwen staat LottoNL-Jumbo rijdster Laurine van Riessen op een vierde plaats. Van Riessen blijft uitzicht houden op het podium en toonde zich na de eerste dag redelijk tevreden. 

“Het moet nog net even een stukje harder”, aldus Van Riessen na de eerste dag in Groningen. “Ik ben dus redelijk tevreden. Ik heb twee stabiele races gereden. Het is een toernooi met vier afstanden dus een goede eerste dag is belangrijk. Alles staat nog dichtbij elkaar en dus gaat het morgen spannend worden.”  

Bij de vrouwen gaat Thijsje Oenema aan de leiding, die net als Hein Otterspeer de 500 en de 1.000 meter won.  

Morgen volgt de ontknoping in Sportcentrum Kardinge in Groningen, alsmede het kampioenschap op de massastart voor vrouwen en mannen. De wedstrijden zijn live te zien bij de NOS rond de klok van 13.50 uur. 

Related updates