Nuis mist eindzege wereldbeker 1.500 meter

LottoNL-Jumbo's 1.500 meter-specialist Kjeld Nuis is zondag de eindzege in de wereldbeker op zijn afstand door een minder goede dag misgelopen. De zege ging naar de man in vorm en de winnaar van de dag, Denny Morrison uit Canada. Nuis werd ondanks zijn minder sterke dag toch nog 6e en moet genoegen nemen met een derde plaats in het eindklassement. Diane Valkenburg reed een goede 3.000 meter. Zij werd derde. 

Kjeld Nuis begon met een mooie voorsprong als leider aan zijn laatste 1.500 meter van dit seizoen en had genoeg aan een derde plaats om de wereldbeker te winnen. Nuis opende de eerste 300 meter iets langzamer dan de Canadees Morrison, die op dat moment de snelste tijd had. In de twee volle ronden die volgden, verloor Nuis wederom kostbare tijd en had de kracht niet om dat recht te zetten. De 25-jarige Nuis viel in de laatste ronde helemaal stil en noteerde uiteindelijk 1.47,55. Nuis stak zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. 

“Geen excuses! Ik was niet goed genoeg vandaag, dit is zwaar onder de maat”, analyseert Nuis na zijn verloren 1.500 meter. “Ik opende te langzaam en mijn tijden in de volgende ronden vielen zwaar tegen. Ik kon het gewoon niet vandaag.” 

Even later herpakt Nuis zich en ziet hij ook de lichtpunten. Hij kan immers terugkijken op zijn beste seizoen ooit. 

“Ik stond hier gisteren met een glimlach op mijn gezicht na de 1.000 meter”, vervolgt Nuis. “Het is een dikke streep door de rekening want ik wilde heel graag die beker winnen en aan het eind van het seizoen op nummer één staan. Daar sta ik nu niet en dat doet pijn. Maar ik heb het hele seizoen constant gereden op de 1.500 meter. Ik begon het seizoen met een winst op de 1.500 en eindig nu als derde in het eindklassement en dat is beter dan vorig jaar." 

De coup van Morrison is vandaag compleet. Hij pakte de dag- en eindzege in de wereldbeker op de 1.500 meter. Kjeld Nuis is derde. Wouter olde Heuvel die fantastisch aan dit seizoen begon, werd vandaag 7e en 4e in de eindstand.   

3.000 meter
De 3.000 meter van Diane Valkenburg verliep goed. De winst ging zoals verwacht naar de Tsjechische wereldkampioene Martina Sáblikova die 4.04,06 noteerde. Met een tijd 4.07,85 deed Valkenburg goed mee.  “Dit was een goede race. Ik heb dit seizoen te vaak mijn eerder behaalde niveau niet gehaald”, zei Valkenburg in Erfurt.

“Vandaag waren alle slagen raak. Ik heb geen verklaring voor mijn wisselvallige seizoen. Ook trainingen verliepen niet altijd even strak. De laatste tijd ging het weer iets beter maar het is moeilijk om er nu een vinger op te leggen. Ik reed vandaag goed bochten en ging beter over het rechte eind waardoor de snelheid er beter in bleef. Ik ga zo in ieder geval lekker de zomer in.” 

Valkenburg eindigde vandaag op het podium als derde. In de eindstand van de wereldbeker 3.000 meter staat ze op de 6e plaats. De wereldbeker 3.000 meter werd gewonnen door Martina Sáblikova. 

500 meter
Op de laatste 500 meter van dit seizoen reed Jan Smeekens naar 35,28 waarmee hij 7e werd. Gerben Jorritsma pakte nog net een top 10 mee. Smeekens beëindigt het seizoen met een 8e plaats in de eindstand van de wereldbeker. Hein Otterspeer, die in Erfurt niet meedeed vanwege een blessure vinden we terug op de 12e plaats en talent Gerben Jorritsma sluit het seizoen af als 15e in de wereldbeker.   

1.000 meter
Roxanne van Hemert moest haar laatste 1.000 meter van dit jaar alleen op de baan van Erfurt afwerken. Bij de start ging het bijna fout. Van Hemert maakte een misslag en kon een valpartij maar net voorkomen. Door de misser verloor ze veel tijd. Ze werd als laatste geklasseerd vandaag. In de wereldbeker 1.000 meter wordt ze 23e. Laurine van Riessen die niet in Erfurt reed vanwege een nasleep van een zware griep, eindigt als 9e in de wereldbeker. 

Kjeld Nuis reed zaterdag nog naar een tweede plek op de 1.000 meter. In de eindstand van de wereldbeker wordt Nuis tweede achter de Rus Pavel Kulizhnikov. Stefan Groothuis, die de ploeg verlaat, is 4e. Nederlands sprint kampioen Hein Otterspeer eindigt op de 1.000 meter als 7e in de wereldbeker. 

5000 meter
Zaterdag werd de laatste 5.000 meter WB-race van dit seizoen gehouden. Wouter olde Heuvel werd gisteren op die laatste race 5e. Uurrecordhouder Douwe de Vries 8e. In de eindstand wordt De Vries 7e, Wouter olde Heuvel eindigt als 8e en Sven Kramer 9e. 

Grand World Cup standings
In de Grand World Cup standing is Kjeld Nuis met een vierde plaats beste Nederlander. Bij de vrouwen vinden we Diane Valkenburg terug als beste LottoNL-Jumbo schaatster op een 16e plaats.

Related updates