Login

Nuis: 'Lijk af en toe net een bezienswaardigheid'

Kjeld Nuis gaat sinds de Olympische Spelen van Pyeongchang door het leven als 'schaatskoning Kjeld'. De 28-jarige sprinter van Team LottoNL-Jumbo veroverde in Zuid-Korea op zowel de 1000 als 1500 meter een gouden medaille, maar wees niet bang: ook na het grootste succes uit zijn loopbaan is zijn honger nog lang niet gestild. "Aan mijn sportbeleving is niks veranderd, wil nog steeds het maximale uit iedere training halen."

"Ik kan nog gewoon over straat hoor", lacht Nuis als we hem vragen hoe hij de eerste maanden als meervoudig olympisch kampioen heeft beleefd. "Natuurlijk is mijn leven een beetje veranderd na mijn twee gouden plakken in Gangneung, maar de aandacht die ik krijg, is vaak positief. Het is mooi om te zien wat ik met mijn prestaties teweeg heb gebracht." 

Nuis denkt terug aan de profronde van Etten-Leur, een wielerkoers die hij enkele weken geleden reed in aanloop naar het nieuwe schaatsseizoen. "Als je ziet wat er op zo'n dag op me afkomt. Niet normaal. Rijen kinderen die met mij op de foto willen of vragen om een handtekening. Ik lijk af en toe net een bezienswaardigheid. Ik vind de hoeveelheid aandacht mooi, maar heb er wel even aan moeten wennen." 

Ook een aantal maanden later kijkt Nuis nog altijd met veel plezier terug op de afgelopen Spelen. "Op de belangrijkste momenten uit mijn loopbaan heb ik het gewoon gedaan. Met mijn twee gouden plakken van de WK afstanden erbij ben ik nu vier uit vier. Ik heb de hoge verwachtingen waargemaakt, dat voelt supergoed. Het is niet zo dat ik er overmoedig van word, maar het geeft wel veel zelfvertrouwen."

Als we hem vragen of hij de laatste tijd weleens zijn eigen races heeft teruggekeken, begint hij te lachen. "Nee, dat niet. Het komt wel regelmatig voor dat ik er op social media aan word herinnerd of dat ik een filmpje voorbij zie komen, maar het is niet zo dat ik mijn laptop opstart en denk: nu ga ik even lekker naar mezelf kijken, ha!" 


Tijdrit
Momenteel bereidt de sprinter zich met de rest van de ploeg in het Italiaanse Cecina voor op het aankomende schaatsseizoen. Nuis mag de laatste twee jaar dan twee wereldtitels en twee olympische gouden medailles hebben veroverd, dat wil niet zeggen dat hij in dit naolympische jaar wat gas terugneemt. 

"Aan mijn sportbeleving is niks veranderd, ik wil nog steeds graag winnen", zegt hij overtuigend. "Vrijdag hebben we twee tijdritten op de fiets gedaan en ik moet eerlijk zeggen dat ik met wat zenuwen aan de start stond. Iedereen weet dat deze tijdritten eraan komen en dan wordt er gezegd: 'Het is maar een tijdritje in de zomer.' Maar ook bij zulke trainingen wil ik het maximale eruit halen." 

Nuis weet tot zijn eigen verbazing zowel de tijdrit op de 1000 als 3000 meter te winnen. "Ik was echt in topvorm", lacht hij. "De tijdrit op de drie kilometer had ik nog nooit gewonnen, maar nu wel en ook nog in een persoonlijk record. Het feit dat de motivatie er zo vroeg in het seizoen al is, is een goed teken. Ik ben blij met de vorm die ik nu heb." 


Titelprolongatie
In Pyeongchang mag zijn droom dan zijn uitgekomen. Over vier jaar hoopt Nuis gewoon weer aan de start te staan bij de Spelen van Peking. "Ik verkeer momenteel in de vorm van mijn leven, dus ik hoop dit niveau zo lang mogelijk vast te houden. Ik denk nog absoluut niet aan stoppen, ga zeker door tot en met de aankomende Spelen. Het is mijn ultieme doel om daar mijn beide titels te prolongeren." 

Naast titelprolongatie op de Spelen heeft de geboren Leidenaar nog een belangrijk doel. "Ik zou het fantastisch vinden om ooit nog een wereldrecord te schaatsen. Vorig jaar tijdens het WK sprint in Calgary zat ik er al eens heel dichtbij. Twee dagen voor die race kreeg ik last van buikgriep, waardoor de scherpte er een beetje af was. Die dag had het gewoon moeten gebeuren. Daar baal ik nog altijd van." 

Het huidige wereldrecord op de 1000 meter staat op naam van de Amerikaan Shani Davis. Hij noteerde op 7 maart 2009 een tijd van 1.06,42 in de Utah Olympic Oval in Salt Lake City. Laat dat nou net de plek zijn waar aankomend seizoen de wereldbekerfinale plaatsvindt. 

"Op het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen reed ik een geweldige 1000 meter. Als die race in Salt Lake City was geweest, had ik het wereldrecord aan flarden gereden. Daar ben ik van overtuigd. Ik weet dat het erin zit, dus als ik dit seizoen aan de start sta bij de wereldbekerfinale ga ik er zeker voor. Het zou mooi zijn als ook deze droom uitkomt."

Foto's: Stephan Tellier

Related updates

Food Friday – Whole wheat or ‘regular’ pasta?

Curious about the advantages and disadvantages between the different types of pasta? You can read all about it in this weeks' Food Friday!

Read more

Food Friday – This is what our riders drink

Hydrating is always important, but even more with the rising temperatures outside. When should cyclists drink and how much? We explain everything about hydration in this weeks’ Food Friday.

Read more

Food Friday – The menu of Roglič

The team is aware of the effect of nutrition on performance. In this Food Friday, we literally give you a sneak peek in our kitchen and you will discover the menu of Primož Roglič during a mountain stage.

Read more
 /