Nuis houdt huis in Thialf

Kjeld Nuis heeft de 1.000 meter op de wereldbeker sprint in Thialf gewonnen. De LottoNL-Jumbo sprinter klopte in een rechtstreeks duel de Rus Kulizhnikov met een tijd van 1.08,76. Nederlands kampioen sprint Hein Otterspeer werd zevende op de 500 meter en viel net naast het podium op de 1.000 meter. Stefan Groothuis eindigde als 6e op de kilometer.  

De 1.000 meter kende op het einde een spannende climax. Kjeld Nuis moest uitkomen tegen de leider in de wereldbeker Pavel Kulizhnikov. De opening van beiden was met 16,3 super snel. Nuis, specialist op de 1.000 en 1.500 meter, voelde dat de Rus te verslaan was. 

“Heerlijk om die gast (Kulizhnikov) rechtstreeks te verslaan”, begon een uitbundige Kjeld Nuis na zijn gewonnen rit in Thialf aan zijn verhaal. “Hij heeft al zoveel gewonnen en ik zag hem net met missertjes de 500 meter winnen dus wilde ik hem zeker kloppen. Ik dacht: ‘als ik ook 16,3 kan openen dan krijgt hij het moeilijk'. Ik ben op de buitenbaan gestart en heb vooral mijn eigen race gereden. Ik zie dan niemand voor me en kan lekker mijn eigen opening rijden. Ik voelde in de eerste bocht dat het gelijk heel hard ging. Jac (Orie) heeft geen bordjes dus keek ik stiekem op het bordje van de Rus en zag daar 16,3 staan. Toen wist ik dat het goed zat.” 

Vertrouwen
Volgende week wordt in Thialf de WK afstanden gehouden. In de aanloop naar dat wereldkampioenschap is de wereldbeker een goede generale repetitie. Dat vindt ook Kjeld Nuis. 

“Ik kan hier nu wel heel volwassen gaan zeggen dat het niet heel veel uitmaakt, maar het is wel de bevestiging dat het goed zit. Ondanks dat ik best wel hard getraind heb en ook met trainingsarbeid in de benen Hamar goed heb gereden, durf ik wel te zeggen dat ik met vertrouwen aan de WK ga beginnen.” 

Nuis heeft op de WK afstanden twee ijzers in het vuur: de 1.500 en de 1.000 meter. Zijn ploegmaat en Nederlands kampioen sprint Hein Otterspeer werd zevende op de 500 meter en 4e op de 1.000 meter. Ook hij is vol vertrouwen. 

“Ik miste een beetje de scherpte. Ik was vorige week nog op trainingskamp in Erfurt maar ik heb deze wedstrijd zeker nodig om die hardheid en scherpte te krijgen”, zei Otterspeer na de eerste dag. “Je moet er weer even inkomen en het lichaam wordt weer even op scherp gesteld, net als het mentale aspect. Ik reed een klein beetje slordig vandaag en daarom zit ik er net naast. Als ik naar de rit kijk zit er gewoon meer in en dan hoor ik gewoon op het podium te staan hier. Iets meer rust inbouwen, dan kan ik meer zijwaarts afzetten en krijg ik meer snelheid en houd ik energie over voor de laatste ronde. Mijn hoofddoel volgende week is de 1.000 meter pakken. Dat is mijn sterkste afstand. Op de 500 meter zit ik er ook heel dichtbij.” 

Wereldbekerstand
Olympisch kampioen op de 1.000 meter Stefan Groothuis reed naar de 6e plaats op de kilometer. Op de afstand waarvoor Laurine van Riessen zich plaatste op de WK afstanden, de 1.000 meter, kwam zij vandaag tot een 9e plaats. Eerder op de dag werd zij 3e op de 500 meter in groep-B. Tijdens de WK afstanden is zij reserve op die afstand.   In de stand om de wereldbeker op de 500 en 1.000 meter gaat de Rus Kulizhnikov ruim aan de leiding. Kjeld Nuis staat op de 1.000 meter met 351 punten tweede. Hein Otterspeer en Stefan Groothuis bezetten de 5e en 6e plaats. In de wereldbekerstand voor de 500 meter staat Jan Smeekens nog steeds vierde. Vandaag kwam de Sallander op die afstand niet verder dan een 17e plaats.  

Morgen wordt het programma in Thialf vervolgd met de 500 en de 1.000 meter. 

Related updates