Login

Nieuwkomer Krol: 'Met mijn tong op het stuur achter in de waaier'

Thomas Krol verdedigt de komende twee seizoenen de kleuren van Team LottoNL-Jumbo. De geboren Deventenaar wil met de begeleiding van Jac Orie doorgroeien naar de absolute wereldtop. "Deze nieuwe uitdaging kwam op het juiste moment."

"Ik heb het hier onwijs naar mijn zin", begint Krol enthousiast het gesprek als we hem opbellen tijdens het eerste buitenlandse trainingskamp van Team LottoNL-Jumbo in het Noorse Hamar. "Ik sta nog altijd volledig achter mijn keuze om bij deze ploeg te tekenen. Het is absoluut de verandering die ik graag wilde, ik was toe aan iets nieuws."

De 25-jarige Krol, die de afgelopen jaren uitkwam voor Team Plantina, zette begin mei zijn handtekening onder een tweejarig contract bij de formatie van succescoach Orie. "Na het seizoen belde Jac mij op met de vraag of ik bij de ploeg wilde komen", blikt Krol terug.

"Tussen twee vakanties door was ik toevallig een dag in Nederland en heb ik met Jac gezeten. Ik kreeg tijdens het gesprek vrijwel direct een positief gevoel. Ik heb er nog even over nagedacht, maar al snel dacht ik: deze kans moet ik grijpen. Deze nieuwe uitdaging kwam op het juiste moment, zo vlak na de Spelen."

"Ik had het goed naar mijn zin bij Plantina, kon uitstekend trainen met de sprinters, maar uiteindelijk moest ik een beslissing nemen. In mijn ogen werd ik daar bij de zware trainingen net niet genoeg uitgedaagd. Dat is bij deze ploeg wel het geval, waardoor ik van mening ben dat ik de juiste stap voor mijn ontwikkeling heb gezet", aldus Krol.   

Helemaal kapot
Het feit dat Orie, die met zijn schaatsers liefst vier gouden medailles veroverde op de Spelen van Pyeongchang, juist Krol bij zijn ploeg wilde halen, kwam voor de sprinter wel een beetje als een verrassing. "Ik had er eerlijk gezegd niet helemaal rekening mee gehouden. Toen Jac mij belde, zag ik dat als een groot compliment. Een bevestiging dat ik goed bezig ben." 

"Jac is iemand die werkt volgens het principe meten is weten. De afgelopen jaren trainde ik vaak op één gezamenlijk schema van de ploeg. Hier worden individuele trainingsschema’s gemaakt, waardoor je het maximale uit jezelf kunt halen en je progressie goed in de gaten kunt houden. Dat spreekt mij enorm aan." 

De eerste maanden bij zijn nieuwe ploeg zijn hem 'erg goed bevallen'. Toch moest hij in het begin nog wel een beetje wennen. Als Krol terugdenkt aan zijn eerste fietstraining met zijn nieuwe teamgenoten begint hij te lachen. "Tijdens die training moesten de verhoudingen natuurlijk meteen een beetje op scherp worden gezet", kijkt hij met een glimlach terug.

"Bij mijn vorige ploeg was ik de sterkste fietser en reed ik bijna alles op kop. Hier kon ik de eerste rit met mijn tong op het stuur achter in de waaier aansluiten. Vier uur fietsen met een gemiddelde snelheid van meer dan 38 kilometer per uur. Dat was wel even omschakelen. Gelukkig merkte ik na een aantal ritten dat ik het niveau steeds beter aankon."

Geen garanties
Na een aantal kampen in Nederland en trainingen op het zomerijs van Thialf heeft Krol zijn draai goed weten te vinden. "Inmiddels behoor ik met mijn fietsresultaten bij de besten van de groep, dus dat is positief. Uiteraard geven goede fietstesten geen enkele garantie dat je hard gaat schaatsen, maar het geeft wel vertrouwen richting de winter."

De doelen voor Krol, die in 2016 bij de WK afstanden in Kolomna brons pakte op de 1500 meter maar afgelopen seizoen deelname aan de Olympische Spelen in Zuid-Korea misliep, zijn helder. "De WK afstanden in Inzell moeten het hoogtepunt van mijn seizoen worden", is hij duidelijk. "Dat toernooi staat met viltstift omcirkeld in mijn agenda."

"Richting dat toernooi wil ik goede prestaties leveren tijdens de wereldbekers. Vorig jaar reed ik sterk, maar heb ik uiteindelijk niet mijn absolute doel gehaald. Mede door het mislopen van de Spelen ben ik tot op het bot gemotiveerd om dit seizoen met de allerbesten van de wereld mee te doen."

Related updates

Food Friday – Whole wheat or ‘regular’ pasta?

Curious about the advantages and disadvantages between the different types of pasta? You can read all about it in this weeks' Food Friday!

Read more

Food Friday – This is what our riders drink

Hydrating is always important, but even more with the rising temperatures outside. When should cyclists drink and how much? We explain everything about hydration in this weeks’ Food Friday.

Read more

Food Friday – The menu of Roglič

The team is aware of the effect of nutrition on performance. In this Food Friday, we literally give you a sneak peek in our kitchen and you will discover the menu of Primož Roglič during a mountain stage.

Read more
 /