LottoNL-Jumbo neemt afscheid van Gerritsen en Valkenburg

Team LottoNL-Jumbo zal de aflopende contracten van Annette Gerritsen (29) en Diane Valkenburg (30) niet verlengen. Dat heeft de ploeg van coach Jac Orie deze week besloten. Ook Laurine van Riessen zal de schaatsploeg verlaten, aangezien zij zich volledig gaat richten op haar olympische missie als baanwielrenster.

"De afgelopen 2 jaar hebben we jammer genoeg niet de gewenste successen kunnen boeken’’, sprak Orie. "Daardoor was het ons duidelijk dat er een andere koers moet worden gevaren. We praten momenteel met enkele zeer talentvolle schaatssters - uit Nederland en het buitenland – en hopen op korte termijn enkele versterkingen te presenteren.’’

Gerritsen boekte tijdens haar eerste periode onder coach Orie grote successen. In het seizoen 2009-2010 werd de geboren Ilpendamse Nederlands kampioene op de 500, 1000 en 1500 meter, kroonde ze zich tot Nederlands kampioene sprint én veroverde ze olympisch zilver op de Spelen van Vancouver. Na een uitstapje naar Team Liga keerde Gerritsen terug naar het oude nest, maar wist ze niet meer haar oude niveau te bereiken.

Valkenburg veroverde de afgelopen jaren onder leiding van Orie tweemaal zilver bij een WK: in 2011 op de WK afstanden (1500m) en in 2013 op het WK allround. Daarnaast veroverde de Zuid-Hollandse ook nog eens brons op het EK allround. Vorig jaar moest ze een grote teleurstelling verwerken, toen de schaatsster kwalificatie voor de Olympische Spelen mis liep. Afgelopen weekend sloot ze haar seizoen af met een bronzen medaille op de 3 kilometer bij de World Cup Finale in Erfurt.

"Ik heb een hele fijne tijd in de ploeg gehad’’, keek Valkenburg terug. "Ik heb goede prestaties geleverd en ik heb veel van Jac geleerd. We hebben een mooie samenwerking gehad, die voor mij heel waardevol is geweest.’’

Van Riessen zal zich het komende jaar volledig focussen op haar missie om als baanwielrenster op het onderdeel teamsprint te kwalificeren voor de Spelen van Rio 2016. De Leidse rijdster zal zodoende geen onderdeel uitmaken van de schaatsploeg. De komende tijd zal Team LottoNL-Jumbo – dat ook een wielerploeg herbergt - onderzoeken of Van Riessen (die na Rio weer wil gaan schaatsen) in haar olympische missie verder ondersteund kan worden.

"Ik heb de afgelopen jaren met veel plezier bij het team getraind en ik heb er een mooie tijd gehad’’, reageerde de winnares van het olympisch brons in 2010. "De overgang naar de baanploeg is nu een mooie stap om me uiteindelijk zo goed mogelijk te ontwikkelen als baanfietsster in aanloop naar de Olympische Spelen van Rio. Ik heb veel zin in deze nieuwe uitdaging!’’

Team LottoNL-Jumbo voert momenteel gesprekken met enkele talentvolle schaatssters uit Nederland en het buitenland. De equipe hoopt binnen twee weken meer duidelijkheid te kunnen geven. Met Roxanne van Hemert praat het management nog over de toekomstplannen.

Related updates