Kramer wint WK Allround, Roest debuteert met zilver

Sven Kramer heeft voor de negende keer de wereldtitel allround gewonnen. De 30-jarige Fries was ongenaakbaar en kreeg enkel concurrentie van zijn ploeggenoot Patrick Roest die bij zijn debuut tweede werd. Het brons ging naar hun landgenoot Jan Blokhuijsen waarmee een compleet Nederlands podium een feit was. 

 

Op de tweede dag van het WK in Hamar reden Kramer en Roest zowel op de 1.500 meter als de 10.000 meter tegen elkaar. Kramer won de onderlinge ontmoetingen. Op de 1.500 meter deed hij dat met een tijd van 1:45.78. Patrick Roest noteerde op het koningsnummer een persoonlijk record met 1:45.88 zijn derde van dit toernooi. Het is een topseizoen voor de ploeg van coach Jac Orie die met Lotto-Jumbo maar liefst 7 WK-titel wint dit jaar. In totaal pakte de ploeg 11 WK-medailles. Acht stuks op de WK afstanden, de bronze medaille van Kjeld Nuis op de WK Sprint plus het goud en zilver van Kramer en Roest op de WK allround.

 

“We trekken elkaar naar een hoger niveau”, zei Sven Kramer. “Mijn niveau wordt ook beter door Patrick Roest en zijn niveau weer beter door mij. Wij hebben elkaar nodig, samen met onze andere teamgenoten. Wij zijn ploegmaats en daardoor worden we steeds beter.” 

 

Ook Patrick Roest bevestigde dat de samenwerking en teamgeest resulteert in een hoger niveau. 

 

“Dat is zeker waar! Het is heel mooi dat we hier samen naartoe hebben kunnen werken”, vertelde Roest. “Je kunt wel zien dat het helpt om samen te trainen. Sven rijdt goed en ik ook. Wij zijn allebei in heel goede vorm.”

 

Dat de vorm van de 21-jarige Roest goed was, lieten zijn persoonlijke records wel zien op dit WK. Hij reed een persoonlijk record op de 500m, 5.000m, 1.500m en de 10.000m. Op de 5.000 meter reed hij zelfs vier seconden sneller dan hij ooit was, op de 10.000 meter reed de debutant naar 13:21.11 wat bijna vijf seconden sneller is dan zijn persoonlijk record. De 10 kilometer leek een formaliteit voor Kramer, die won hij in een tijd van 13:10.45. 

 

“Je hebt altijd twijfels als topsporter. Je mag geen fouten maken op zo’n hoofdtoernooi”, vertelde Kramer. “ Ik ben heel tevreden hoe dit toernooi is verlopen. Ik ga mijn uiterste best doen om ook volgend jaar weer wereldkampioen te worden als het WK in het Olympisch Stadion gehouden wordt in Amsterdam.”

 

Related updates