Kramer leidt op WK allround, Roest tweede

Op de eerste dag van het wereldkampioenschap allround in Hamar ligt topfavoriet Sven Kramer op koers voor zijn negende wereldtitel. De 30-jarige Fries staat na twee afstanden ruim aan de leiding in het klassement gevolgd door zijn ploeggenoot Patrick Roest, die debuteert op de wereldkampioenschappen allround.

Na de eerste afstand, de 500 meter, was het al duidelijk dat het Lotto-Jumbo duo in zeer goede vorm verkeerde. Roest werd vierde op de sprintafstand in een persoonlijk record. Kramer reed 36,41, zijn beste seizoenstijd.

“Ik ben erg blij met mijn 500 meter", vertelde Kramer na zijn race. “Ik heb dit seizoen meer snelheid en daarom gaan mijn 500 meters net als de 1.500 meters sneller dit seizoen.”

Later op de dag werd de 5.000 meter verreden waar Roest in rit negen uitkwam tegen Jan Blokhuijsen. Roest won zijn rit in 6.15,10, opnieuw een persoonlijk record en legde daarmee een solide basis voor een top-drie in het klassement in zijn allereerste WK Allround. Kramer kwam in de voorlaatste rit het ijs op. De regerend wereldkampioen allround noteerde 6.12,33, de tweede tijd ooit gereden op een 5.000 meter in Hamar.

“Ik heb een mooie race gereden. Ik wilde met het oog op morgen niet al te diep gaan”, vervolgde Kramer. “Mijn race was niet heel vlak en fluctueerde, maar ik ben tevreden. Morgen mag ik tegen Patrick op de 1500 meter uitkomen. We zijn ploegmaten en maken elkaar beter tijdens de trainingen. Morgen vechten we voor de eer op de 1500 meter.”

Related updates