Kramer in de achtervolging

Team LottoNL-Jumbo rijders Sven Kramer en Wouter olde Heuvel staan na de eerste dag op de EK in Chelyabinsk tweede en derde in het algemeen klassement. Koen Verweij van Team Corendon gaat aan de leiding.

Sven Kramer reed een teleurstellende 500 meter. De tijd van van 37,03 leverde hem niet meer dan een 10e plaats op, met acht tienden van een seconde achterstand op de Koen Verweij die de snelste tijd had. Wouter olde Heuvel deed het beter dan Kramer en reed met 36,85 de 8e tijd.

Kramer reageerde na de 500m teleurgesteld over zijn race. “Het was niet goed, geen idee hoe het kan. Mijn opening viel enigszins mee, maar de volgende bocht en kruising waren gewoon niet goed. Meestal ben ik wel constant in grote wedstrijden met tijden van 36,6 of 36,7 dus dit valt zeker tegen. Het verschil met winnaar Koen Verweij van acht tienden is gewoon te groot, dat moet niet hoeven. Het is een tegenvaller en ik kan alleen maar vooruit kijken naar de volgende drie ritten. Ik moet nu gewoon volle bak 5000m rijden."

Later op de dag reden de LottoNL-Jumbo mannen de 5.000 meter. Wouter olde Heuvel startte tegen de winnaar van de 500 meter en dus de leider in het klassement Koen Verweij. In een goed opgebouwde race was Olde Heuvel welliswaar sneller dan Verweij maar de rijder van Corendon toonde zich sterk en strijdbaar en finishte net achter Olde Heuvel die 6.22,32 reed en behield de leiding in het klassement.

In de laatste rit op de 5.000 meter startte een gewaarschuwde Sven Kramer die niets meer wilde laten liggen en wist dat hij volle bak moest gaan. Kramer hield woord en won de 5.000 meter. Met een tijd van 6.17,32 was Kramer veruit de snelste van het veld en noteerde een nieuw baanrecord op het Russische ijsovaal.

“Het was wel een goede rit maar ik had graag nog wat harder gewild op het einde maar de omstandigheden zijn erg zwaar”, aldus Kramer na zijn race. “Ik wilde het verschil met Verweij gelijk goed maken maar ik denk dat ik er zo wel goed voorsta. Ik baalde ervan dat ik niet scherp was op de 500 meter en op zo’n toernooi moet je dat wel zijn. Morgen is er niet alleen een 1.500 meter maar ook een 10 kilometer. Je mag Koen echter nooit onderschatten en dat doe ik ook zeker niet. Ik denk dat het morgen een heel leuke dag gaat worden."

Na de eerste dag op de EK in Chelyabinsk staat Koen Verweij aan de leiding. Sven Kramer volgt op de tweede plaats en moet 0,53 seconden goed maken op de 1.500 meter. Wouter olde Heuvel staat derde op 1,49 seconden. Na 1.500 meter volgt de ontknoping op de 10.000 meter. 

Related updates