Kramer en De Vries geplaatst

Sven Kramer en Douwe de Vries hebben zich zaterdag in Thialf verzekerd van een startbewijs op de 5.000 meter van de WK afstanden. Jorrit Bergsma (Team Clafis) vergezelt het Team LottoNL-Jumbo duo. Daarmee zijn alle WK afstanden tickets vergeven.

In een veld van zes schaatsers greep Wouter olde Heuvel in de selectiewedstrijd op de 5.000 meter net naast een startbewijs. Olde Heuvel reed in de rit tegen Jorrit Bergsma en moest later toezien dat ploegmaat Douwe de Vries met een snelle slotronde 0,11 seconden onder zijn tijd dook en 6.20,65 noteerde. De Vries werd derde en plaatste zich ten koste van Olde Heuvel. Ook Sven Kramer plaatste zich. De 28-jarige Fries reed de snelste tijd in een door zijn ogen zinloze wedstrijd. Kramer vond dat hij en Bergsma door de selectiecommissie langebaan van de KNSB vooraf hadden moeten worden aangewezen, net als eerder gebeurde met Ireen Wüst.

Onnodige wedstrijd
“Voor mij persoonlijk was dit geen spannende wedstrijd”, vertelde de Europees allround kampioen in een leeg Thialf. “Het belangrijkste is je gewoon plaatsen en dat mag, als ik in goede doen ben, niet een al te grote opgave zijn. Zo ben ik er ook aan begonnen en al met al ging het nog best goed. Maar het is wel een onnodige wedstrijd.”

Douwe de Vries reed in het laatste paar tegen ploegmaat Sven Kramer en kende de tijden van de concurrentie.

"Als ik terug kijk ben ik super blij”, zei Douwe de Vries. "De tijd van 6.22 voor de derde plek is normaal goed te doen maar vandaag was er wel zwaar ijs. Ik was gewoon heel blij met mijn tegenstander Sven. Ik kon elke keer mooi mee oprijden en dat maakt het gewoon een heel stuk makkelijker. Ik wist dat ik op de tijd van Wouter zat en dus heb ik de laatste paar rondjes vol gas gegeven. En dat was gelukkig net genoeg.”

Debuut
De 32-jarige Fries reed nog nooit eerder een WK afstanden en maakt in Thialf zijn debuut.    

“Dit is de eerste WK afstanden die ik rijd en dan ook nog in Thialf. Ja, daar ben ik heel blij mee en het is supergaaf dat ik dat gehaald heb.”

Team LottoNL-Jumbo is tijdens de WK afstanden die van 12 tot en met 15 februari in Thialf Heerenveen worden gehouden dik vertegenwoordigd. De mannen van het team pakten 9 van de 14 startbewijzen. Bij de vrouwen plaatste zich enkel Laurine van Riessen voor de 1.000 meter. Zij deed dat vorige week op de NK Sprint.

WK afstanden startbewijzenoverzicht:
Hein Otterspeer: 500 en 1.000 meter
Stefan Groothuis: 1.000 meter
Kjeld Nuis: 1.000 en 1.500 meter
Wouter olde Heuvel: 1.500 meter
Douwe de Vries: 5.000 meter
Sven Kramer: 5.000 en 10.000 meter.
Laurine van Riessen 1.000 

Related updates