My profile

Kramer aast op 7e Europese titel allround

Sven Kramer kan komend weekeinde in de Russische stad Chelyabinsk voor de 7e keer Europees kampioen allround worden. Maar zijn coach Jac Orie gaat zich niet van tevoren rijk rekenen. De Haagse trainer beseft als geen ander dat in zo'n weekend alles moet kloppen, aangezien de concurrentie elk foutje kan afstraffen. "Natuurlijk is Sven de favoriet voor de titel, maar gemakkelijk kampioen worden is er niet bij'', zei Orie, die ook nog met Wouter olde Heuvel een ijzer in het vuur heeft.

Beide schaatsers van Team LottoNL-Jumbo verkeren in uitstekende vorm getuige hun optreden bij het NK allround, vlak na Kerst. In Thialf greep Kramer daar zijn 6e nationale allroundtitel, terwijl Olde Heuvel als tweede eindigde.

"Sven is natuurlijk een kanshebber voor het goud en Wouter is de man voor een podiumplek'', begint Orie aan zijn analyse. “We zullen er alles aan doen om daar de titel te pakken. Sven staat er goed voor en zijn vorm is stijgende. Ik vind hem eigenlijk beter dan tijdens de start van het seizoen en dat hadden we ook zo gepland. Met Wouter gaat ook alles prima. Hij is klaar voor de strijd in Chelyabinsk.”

Orie liet zijn mannen hard trainen tot het NK Allround. Om op de EK te kunnen oogsten. Maar Orie houdt de concurrentie goed in de gaten. “We hebben tot de NK keihard doorgetraind en nu naar de EK toe bouwen we wat meer rust in”, vervolgde de trainer. “Er is een hele rits concurrenten. Koen Verweij blijft een gevaarlijke tegenstander. Ook van de Rus Denis Joeskov en de Noren met Pedersen verwacht ik veel. En daarnaast mogen we ook Bart Swings niet vergeten.

''En al die mannen staan klaar om het Kramer en Olde Heuvel zo lastig mogelijk te maken. “Gemakkelijk kampioen worden is er zo maar niet bij", zegt Orie. "Vanaf de buitenkant kan het er soms misschien gemakkelijk uitzien, maar ze moeten er altijd veel voor doen en vooral de focus houden. Je kan je geen foutje permitteren, want de concurrentie ligt toch op de loer. Scherp blijven is het devies.”

Aan het begin van het seizoen kondigde Orie en Kramer aan meer focus te leggen op de 1.500. Een afstand waar Kramer nog stappen in kan zetten gezien zijn resultaten dit seizoen. Toch is volgens coach Orie de 1.500 meter onderschikt in Tsjeljabinsk.

“We zijn nu op een toernooi, de EK en daar gaat het gewoon om de eindzege”, verklaarde Orie. “Natuurlijk wil je dat hij daar een scherpe 1.500 meter neerzet en dat zou een teken zijn van zijn progressie als dat lukt maar prioriteit nummer één is en blijft het kampioenschap en dat gaat over vier afstanden.”

De Europese Kampioenschappen zijn vanaf zaterdag 10 januari live te volgen bij de NOS.

Related updates