Kjeld Nuis wint zilver op het EK Sprint

Op het Europees Kampioenschap Sprint heeft Kjeld Nuis in extremis zilver gewonnen. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo reed in een vol Thialf opnieuw een iets mindere 500 meter en stond voor zijn laatste 1000 meter zesde in het klassement. Door net als gisteren de 1000 meter te winnen rukte Nuis op naar de tweede plek achter winnaar Kai Verbij. 


De 500 meter verliep soepeler dan gisteren, maar het was nog steeds geen toptijd. Toen de sprinter van Team LottoNL-Jumbo over de streep kwam stopte de klok op 35,40 (7e). Opnieuw was het Ronald Mulder die er met de winst vandoor ging. Nuis zakte naar de zesde plek in het klassement en zag de achterstand op Verbij groeien naar 1,34. 


Nuis was teleurgesteld na zijn 500 meter. “Alweer begon de dag niet al te best voor mij en moest ik ik alles op alles zetten om nog kans te maken op het podium. Dat heb ik gedaan met twee sterke duizend meters.” In de laatste 1000 meter opende de Zuid-Hollander in 16,72 en na een 25,3 schaatste hij een 26,7 als slotronde. Het was genoeg voor zilver, maar niet om Verbij nog te bedreigen. “Ik baal absoluut dat ik niet heb kunnen meestrijden om de titel. Ik heb mijn uiterste best gedaan en ik ben vooral blij dat ik mij ondanks de spanning zo heb kunnen herpakken.”


Een uur nadat hij zijn zilveren medaille kreeg omgehangen genoot Nuis van zijn resultaat. “Ik ben er nu wel blij mee. Het verschil met Kai was groot en als je ziet hoe sterk hij heeft gereden ben ik blij met zilver. Na de 500 meters was dit alles wat ik kon doen. Ik heb dit toernooi twee keer een goed niveau laten zien en daarmee kan ik verder. Op de NK afstanden ging de 500 meter wel goed dus ik weet dat ook op die afstand de mogelijkheden er zijn.”


Pauze


Tijdens het EK Sprint werd er geëxperimenteerd met een zogenoemde ‘presentation break’. Daarin worden op tv en in het stadion de standen besproken en hoopt de organisatie de spanning op te bouwen. De Zuid-Hollander was niet te spreken over de korte pauze voor zijn rit. “Het is echt krankzinnig. Bij het sprinten zit het in kleine dingen, als je dan paar minuten pauze hebt is de luchtcirculatie minder en rijd je gewoon langzamer. Er wordt weleens gezegd dat je na een valse start al een behoorlijke achterstand hebt. Zo’n pauze van een paar minuten is dan helemaal funest. Voor de rit maakte ik mij ook al boos, maar Jac Orie heeft op mij ingepraat en zorgde ervoor dat ik weer gefocust was. En dat is gelukt.”


Plaatsingstoernooi


Tijdens het EK Sprint werd er niet alleen gestreden om de nieuwe Europese titel. Ook waren er startbewijzen voor het WK sprint van eind februari te verdienen. “Ik ben blij dat ik door mijn podiumplek naar het WK Sprint in Calgary mag. Het wordt erg druk maar ik heb er veel zin in. Ik ben erg blij dat de 1000 meter gewoon lukt en ik iedereen naar huis rijd en ik hoop dat de komende wedstrijden opnieuw te doen.”


De Neeling 8e na eerste dag


Bij de vrouwen reed Sanneke de Neeling vandaag haar eerste twee afstanden op het EK Sprint. Op de 500 meter schaatste ze naar een tijd van 39,14, de 10e tijd achter winnares Olga Fatkulina. Op de 1000 meter werd De Neeling 7e in een tijd van 1.16,87. Zondag vervolgt De Neeling als 8ste in het klassement het EK sprint.

Related updates