Kelderman leidt jongerenklassement in Catalonië

Wilco Kelderman is vijfde geworden in de tweede etappe van de Volta Ciclista a Catalunya. De jonge Nederlander van Team LottoNL-Jumbo deed voorin mee in een sprint van een grote groep en greep daarmee de leiding in het jongerenklassement. Alejandro Valverde (Movistar) won de rit.

De regenachtige tweede etappe was door de omstandigheden al behoorlijk lastig. Het venijnige klimmetje vlak voor het einde van de rit, zorgde er uiteindelijk voor dat een sterk uitgedund peloton voor de zege sprintte in Olot. Die sprint werd gedomineerd door de mannen van Movistar, maar kort daarachter deed Kelderman goed mee. “Ik voelde me redelijk goed”, verklaarde Kelderman. “Het was de hele dag slecht weer, maar ik heb het nooit echt koud gehad. In de finale ging het uiteindelijk vrij goed. De jongens hebben me prima van voren afgezet. Daarna zaten Steven Kruijswijk en ik bij elkaar in de buurt en kan ik uiteindelijk naar de vijfde plaats sprinten. Daar ben ik blij mee en dat geeft vertrouwen. Dat ik daardoor ook de witte trui mag dragen, is mooi meegenomen.”

Oppepper
“Dit is een goede oppepper voor de hele ploeg”, gaf ploegleider Frans Maassen aan, die vandaag wel Nick van der Lijke zag opgeven. “Nick voelde zich slap en leeg. Dat zat er een beetje aan te komen. Zeker met dit weer heeft het dan geen zin om door te gaan.” In de uiteindelijke prestaties van Kelderman heeft de parcourskennis van Steven Kruijswijk en George Bennett ook een rol gespeeld, volgens Maassen. “Zij wonen hier in de buurt en kennen de weg goed. Dat konden we vandaag gebruiken. Het was een lastige finale waarin je moet knokken voor je positie. Dat hebben de jongens goed gedaan.”

Tricky finish
De witte trui en het klassement van Kelderman liggen woensdag naar verwachting meteen onder vuur in wat volgens Maassen de op één na zwaarste etappe wordt. “Ik verwacht dat alle mannen een zware dag gaan krijgen”, zei hij. “De finale is bergaf, dat maakt het extra tricky. We gaan er in ieder geval alles aan doen om Steven en Wilco zo goed mogelijk bij de laatste col te krijgen. Steven kan met zijn parcourskennis vervolgens een hele belangrijke rol spelen voor Wilco.”

Related updates