Goud en brons op de eerste dag van de World Cup in Berlijn

Kjeld Nuis heeft op de eerste dag van de World Cup in Berlijn goud gewonnen op de 1500 meter. Op het koningsnummer versloeg hij in een tijd van 1.45,94 de Rus Denis Yuskov en de Nieuw-Zeelander Pieter Michael. Op de 500 meter wist Jan Smeekens brons te halen door in een tijd van 35,02 net achter de Duitser Nico Ihle en de Japanner Yuma Murakami te finishen.


In de laatste rit van de 1500 meter moest Nuis het opnemen tegen specialist Yuskov. Nuis startte in de buitenbaan en sloeg in de eerste ronde een gat door te openen in 24,0. Daarna reed hij een 25,6 en een 26,9. In de laatste ronde kreeg Nuis het zwaar kwam Yuskov nog dichterbij maar een slotronde van 29,2 was genoeg voor de winst op de 1500 meter in een tijd van 1.45,94.


“Een 25,6 als tweede ronde kan makkelijk, ik reed naar hem toe op de kruising. Dan gaat het allemaal nog vanzelf.” Zei Nuis. “Na 1100 meter verzuurde mijn benen al behoorlijk en dan wacht je tot hij langs je komt. Dat gebeurde niet en ik kruis over hem heen. Vlak voor de pilon zat hij naast me en moest ik even inhouden om niet met mijn schaatsen tegen die van hem aan te komen. Dan is de laatste 200 meter nog erg ver. Maar als je dan voelt dat je het gaat halen win je nog vrij makkelijk.”


Het EK in Heerenveen was zijn laatste wedstrijd. “Het was alweer een tijdje geleden dat ik geraced had. Na de trainingen op de buitenbaan van Collalbo is het altijd even wennen om binnen te schaatsen. Maar het gevoel kwam weer snel terug. Ik heb gewoon lekker geschaatst en het was geen rommelige race. Ik bleef goed technisch rijden en viel de bochten goed aan.”


Nuis wint hier zijn vierde 1500 meter tijdens een World Cup en de tweede op rij nadat hij in december tijdens de World Cup in Heerenveen ook de 1500 meter won. De belangrijkste afspraak is over twee weken tijdens de WK Afstanden in Korea. “Iedereen traint op dit moment hard voor de WK Afstanden en zegt vandaag dat ze niet in topvorm zijn. Dat zeggen wij ook, het gaat om dat WK, maar dit is al wel een lekker tikje wat je uitdeelt. “


Naast Nuis stonden ook Patrick Roest en Douwe de Vries aan de start van de 1500 meter. De Vries eindigde als 18e. De ervaren schaatser van Team LottoNL-Jumbo reed in rit 3 tegen Andrea Giovannini naar een tijd van 1.48,96. Roest werd in een tijd van 1.47,44 zesde nadat hij in rit 9 zijn tegenstander Sverre Lunde Pedersen voor zich moest dulden.



Brons voor Smeekens


Smeekens heeft op de eerste dag van de World Cup in Berlijn brons behaald. Op de eerste 500 meter voor mannen ging de winst naar de Duitser Ihle. De thuisrijder reed na een opening van 9,78 naar een tijd van 34,83. Deze tijd was 14-honderdsten sneller dan de nummer twee, de Japanner Murakami (34,97). Smeekens was een fractie langzamer, na een snelle opening van 9,64 schaatste de sprinter van Team LottoNL-Jumbo naar een tijd van 35,02.


Smeekens spreekt over een redelijke rit. “Ihle reed hartstikke goed en ik ben blij met mijn derde plek. Het voelde goed vandaag, in de eerste bocht had ik een klein missertje maar de rest van mijn race was oke. Dat de rest dan niet harder rijdt zorgt ervoor dat ik derde word.


Nadat Smeekens over de streep schaatste kwam hij ten val. “Ik had eigenlijk nog een slag moeten maken. Ik probeerde nog diep te zitten om goed over de streep te komen. Ik kwam in zo’n gekke positie en ging onderuit. Ik heb wat schaafplekken en een beetje last van mijn schouder en elleboog maar ik ben altijd meer bezorgd om mijn schaatsen. Maar het mag de pret niet drukken. Goed herstellen en op naar Korea.”


“Ik sta hier vol vertrouwen, de laatste twee maanden heb ik een behoorlijke progressie geboekt. Ik schaats lekker in trainingen en ook in de wedstrijden komt het eruit. Openingen zitten strak in de 9,6 ik ga met een goed gevoel richting Korea, dat wordt een geweldige wedstrijd.”


Tijdens de eerste 500 meter voor vrouwen noteerde Sanneke de Neeling een 39,99 (19e tijd). Op de 1000 meter kwam de jonge schaatsster tot een tijd van 1.19,25 (19e tijd).


Related updates