Login

'Mooi om te zien dat we elkaar beter willen maken'

Ze zijn jong, barsten van het talent en hopen bij Team LottoNL-Jumbo de volgende stap in hun carrière te zetten. Antoinette de Jong en Joy Beune kwamen begin dit jaar over naar de formatie van coach Jac Orie. Na maanden hard trainen, is het tijd voor een eerste gesprek. 

"Goed, leuk, gezellig, maar ook zwaar." Het zijn de eerste woorden die Beune zegt als we haar vragen hoe de eerste maanden bij Team LottoNL-Jumbo zijn bevallen. De pas negentienjarige Bornse begint aan haar eerste seizoen bij de senioren. Vorig jaar werd ze op indrukwekkende wijze wereldkampioene allround bij de junioren. Ze noteerde in Salt Lake City maar liefst vijf wereldrecords.  

"Ik heb de laatste maanden op een andere manier getraind dan dat ik gewend was bij het regionaal talentencentrum Oost (RTC), dus ik ben benieuwd hoe het uitpakt. Het gevoel is goed, heb het idee dat ik deze zomer veel progressie heb geboekt, maar het is altijd afwachten hoe het straks op het ijs gaat. Om eerlijk te zijn, vind ik dat nog wel een beetje spannend."

De Jong nam begin dit jaar al voor de tweede keer in haar loopbaan deel aan de Olympische Spelen. In Pyeongchang won ze twee medailles. Op de 3000 meter veroverde ze een bronzen plak en op de ploegenachtervolging werd ze tweede. Daarnaast wist ze aan het begin van het seizoen de nationale titel te pakken op zowel de 3000 als 5000 meter.

"Ik heb de eerste maanden bij dit team als erg positief ervaren", kijkt de 23-jarige allroundster enthousiast terug. "Na Team Clafis en Team Justlease.nl is dit mijn derde commerciële ploeg. De laatste drie jaar ben ik steeds beter geworden, waardoor ik al mooie dingen heb laten zien. Toch ben ik ervan overtuigd dat het nog veel beter kan. Ik hoop met Jac die volgende stap te kunnen zetten."

"Ik vond dat ik na drie jaar toe was aan iets nieuws", geeft ze toe. "Er staat hier een heel goede ploeg met een mooie vrouwentak. In het verleden ben ik al twee keer eerder benaderd door Jac, maar om verschillende redenen is het er nooit van gekomen. Toen hij mij in april opnieuw belde, hoefde ik niet lang na te denken. Ik dacht: dit is een mooie kans en ik moet hier honderd procent voor gaan."


Beter maken
Beune en De Jong vormen samen met olympisch kampioen Carlijn Achtereekte en stagiair Sanne in 't Hof de vrouwentak. "De sfeer onderling is goed", aldus Beune. "Er wordt veel gelachen, maar als er hard moet worden getraind, gebeurt dat." De Jong vervolgt: "Natuurlijk zijn we straks op het ijs elkaars concurrenten, maar tijdens de trainingen doen we er alles aan om elkaar beter te maken. Dat is mooi om te zien."

Als we beide dames vragen waar ze het meest aan moesten wennen, antwoordt Beune: "Het minutenlang achter elkaar skeeleren en schaatsen. Dat heb ik vorig jaar niet gedaan, was dus nieuw voor me. Ik vind het mooi om met Carlijn en Antoinette te trainen, kan veel van ze leren. Als ze tijdens een fietstraining zien dat ik het zwaar heb, willen zij best wat meer doen. Ze zorgen goed voor mij, ha." 

"Ik doe het graag hoor", reageert De Jong en zegt dan zelf: "Ik heb vooral moeten wennen aan de hoeveelheid testen. Normaal had ik twee keer in het jaar een VO2max- en een wingate-test. Nu worden we om de paar weken getest, krijgt iedereen een eigen trainingsschema en houden we een logboek bij. Alles wordt goed in de gaten gehouden. Dat vind ik fijn." 

Beune knikt: "Het is inderdaad fijn dat er goed op je wordt gelet. Je kunt wel zeggen dat je je goed voelt, maar als uit de testen wat anders blijkt, ziet Jac dat meteen. Het is onmogelijk om te liegen." De Jong: "Je wilt natuurlijk de hele zomer doortrainen, maar het moet wel op de goede manier. Met deze aanpak van Jac kan dat, omdat de kans dat je overtraind raakt niet zo groot is."


Tegengas
Team LottoNL-Jumbo bestaat dit seizoen naast vier vrouwen uit acht mannen. "Vorig seizoen zat ik in een damesteam, dus het was de eerste paar weken wel even omschakelen", lacht Beune. "De mannen in deze ploeg houden wel van een dolletje, dus het is zaak om niet over je heen te laten lopen." 

"Die gasten hebben af en toe wat tegengas nodig", vult De Jong aan. "Als je een goede opmerking terug maakt, zijn ze vaak snel weer stil. Tijdens zware trainingen zal je ons nooit horen zeuren. Volgens mij waarderen die mannen dat wel." 

Buitenlucht
Het mag dan een postolympisch jaar zijn, dat betekent niet dat De Jong minder gemotiveerd is. "Ik zie dit zeker niet als een tussenjaar. Tuurlijk zijn de Olympische Spelen speciaal, maar ik wil ieder jaar hard schaatsen. Ook dit seizoen staan er weer mooie toernooien op het programma. Een toernooi in de buitenlucht blijft bijzonder, dus ik kijk uit naar het EK in Collalbo, maar ook het WK allround in Calgary is een belangrijk doel voor mij. Van mij mag het seizoen wel beginnen."

Beune: "Het wordt mijn eerste jaar als senior, dus het is even afwachten wat ik kan laten zien. Het zou fantastisch zijn als ik me weet te plaatsen voor de World Cups. Antoinette kan niet wachten tot de wedstrijden beginnen, maar ik wil nog wel even wachten, hoor. Eerst nog een paar weken hard trainen en dan kiek'n wat 't wordt", sluit de Bornse met een grote glimlach af.

Foto's: Stephan Tellier

Related updates

Food Friday – This is what our riders drink

Hydrating is always important, but even more with the rising temperatures outside. When should cyclists drink and how much? We explain everything about hydration in this weeks’ Food Friday.

Read more

Food Friday – The menu of Roglič

The team is aware of the effect of nutrition on performance. In this Food Friday, we literally give you a sneak peek in our kitchen and you will discover the menu of Primož Roglič during a mountain stage.

Read more

Buy our team kit

Our team kit is for sale now! You can buy the jersey and bibshort for men, women and kids here. Our caps, gloves and neck tubes are also available.

Buy here
 /