De Vries pakt zilver op 5.000 meter

LottoNL-Jumbo schaatser Douwe de Vries is zaterdag als tweede geëindigd op de 5.000 meter in Hamar. De Vries reed naar zijn tweede wereldbekerpodium van dit jaar in 6.23,04 en moest alleen Jorrit Bergsma van Team Clafis voor zich dulden. Wouter olde Heuvel had een zevende tijd. Eerder op de dag finishte Diane Valkenburg als 3e in de b-groep op de 1.500.

De wereldbekerstrijd in Hamar staat vooral in het teken van de strijd voor het laatste WK allround ticket. De beste Nederlander in het klassement over de 1.500 en 5.000 meter krijgt dat ticket en mag zich bij Koen Verweij en Sven Kramer voegen. Bij de vrouwen gaat dat ticket naar de beste over de 1.500 en 3.000 meter. Douwe de Vries bleef in zijn rit tegen Jorrit Bergsma lang in de buurt bij de 28-jarige Fries die de 5.000 meter met overmacht won.

“Ik wilde zo lang mogelijk bij Bergsma blijven. Dat heb ik vorige week ook gedaan bij Sven in de kwalificatiewedstrijd in Thialf en die tactiek werkte toen goed”, begon De Vries aan zijn verhaal. “Op de kruising kun je dan profiteren en jezelf motiveren in de bocht om nog een extra keer aan te zetten om een gunstige kruising te krijgen. Maar na een aantal ronden merkte ik dat het teveel kracht kostte en moest ik een gaatje laten vallen. Ik ben mijn eigen tempo gaan rijden want anders blaas je je op.”

De Vries kende een mooie opbouw van zijn seizoen. Hij plaatste zich ten koste van zijn ploegmaat Wouter olde Heuvel voor de WK afstanden in Thialf en kent zijn kracht. Zondag volgt de beslissende 1.500 meter. De Vries moet dat 1,55 seconden sneller rijden om Bergsma voor te blijven in het klassement. Wouter olde Heuvel die dit seizoen ijzersterk was op de 1.500 meter moet 2,34 seconden sneller rijden dan Bergsma.

“Ik was vandaag met zowel het zilver op de wereldbeker bezig als met dat ticket voor de WK allround. Ik weet dat Jorrit en Sven op de 5 kilometer echt een klasse apart zijn maar ik lig goed op schema voor een derde plek in het internationale veld. De 1.500 meter is en blijft een moeilijke afstand. Ik heb dit seizoen maar twee keer een 1.500 meter gereden en het is voor mij ook gissen hoe het morgen gaat. Maar er liggen zeker nog kansen, ook voor Wouter. Ik ga er morgen zo hard mogelijk in en dan zien we wel waar het schip strandt”, aldus een gemotiveerde De Vries.

De opdracht voor Diane Valkenburg op de 3.000 meter is duidelijk. Zij moet twee seconden sneller zijn dan Carlijn Achtereekte om dat WK allround ticket binnen te halen.  

Op de tweede dag van de World Cup in Hamar voegt Kjeld Nuis zich bij het trio. Hij start naast Wouter olde Heuvel en Douwe de Vries op de 1.500 meter. 

Related updates