De Vries pakt WK allround ticket

LottoNL-Jumbo schaatser Douwe de Vries heeft zich ten koste van ploegmaat Wouter olde Heuvel en Jorrit Bergsma (Team Clafis) geplaatst voor de WK allround in Calgary en voegt zich bij Sven Kramer die zich als Europees kampioen al geplaatst had. De Vries reed zijn snelste 1.500 meter van dit seizoen en noteerde 1.47,67 waarmee hij uiteindelijk beiden voor bleef in het klassement. Kjeld Nuis werd later op de dag tweede op de 1.500 meter in Hamar maar werd in zijn race ernstig gehinderd door de Pool Jan Szymanski die gediskwalificeerd werd. De winst op de 1.500 meter ging naar de Rus Yuskov.

De wereldbekerwedstrijd in Hamar stond dit weekend vooral in het teken van de strijd om het laatste WK allround ticket. Het WK allround wordt begin maart in het Canadese Calgary gehouden. Voor LottoNL-Jumbo zaten Diane Valkenburg, Wouter olde Heuvel en Douwe de Vries nog in de race. Valkenburg en Olde Heuvel visten achter het net.  De Vries reed in een leeg Vikingskipet in de b-groep naar een tweede plaats op de 1.500 meter en rekende daar af met zijn eerste tegenstander Jorrit Bergsma. Daarna volgde het lange wachten voor De Vries tot Wouter olde Heuvel in groep a mocht starten. De Vries zag daar zijn ploegmaat stranden op 1.47,72. Eerder dit jaar plaatste de 32-jarige Fries zich ook voor de WK afstanden en maakt nu ook zijn debuut op de WK allround.

“Ik ben er heel blij mee”, zei Douwe de Vries na de finish van een spannende 1.500 meter. “Het was onwijs spannend. De jongens reden toch wel echt hard en als Wouter normaal in goede doen is, kan hij ook van die tijden rijden en daar was ik wel even bang voor. Ik had mezelf niet bovenaan het lijstje gezet toen ik hier naartoe ging als ik eerlijk ben. Vorige week ging het ook goed. De 1.500 meters liepen dit jaar nog niet echt heel goed maar vandaag wel en dus heb ik het gehaald.”

Voor Kjeld Nuis werd de 1.500 meter in Hamar een bizarre ervaring. Nuis kende geen kwalificatiedruk en wilde gaan voor de winst op de 1.500 meter, maar op de kruising kwam hij in botsing met de Pool Jan Szymanski die hem geen voorrang verleende. “Wat gaat hij nou doen, dacht ik”, zo begon Kjeld Nuis aan zijn beschrijving van de botsing. “Ik ging redelijk snel naar binnen toe maar hij bleef gewoon in het midden rijden terwijl hij zag dat hij het niet ging halen en dan kom je op een gegeven moment tegen elkaar aan. Ik dacht: óf ik ga er dwars doorheen want ik heb voorrang of hij gaat aan de kant maar hij ging niet aan de kant en dan krijg je dit.”

“Ik zat zo goed in mijn race dat ik me niet van mijn wijs heb laten brengen. Het ging super lekker. Ik wilde gewoon mijn ding afmaken en ik zie wel wat er met Szymanski gebeurt. Ik heb er verder ook niet meer aan gedacht. Ik weet niet of het me de zege kost. Ik voelde me gewoon goed en ben blij met die tweede plaats.”
In de wereldbeker blijft Nuis aan de leiding staan. Hij heeft 336 punten bij elkaar gereden. Sverre Lunde Pedersen staat tweede. Wouter olde Heuvel staat nu vierde met het zelfde puntentotaal (261) als Jan Szymanski.

Related updates