My profile

De Vries breekt uurrecord

LottoNL-Jumbo schaatser Douwe de Vries heeft vrijdag in Calgary het werelduurrecord op de schaats verbeterd. De Fries kwam in Calgary tot een afstand van 42,252 kilometer. Het oude record stond sinds 2007 op naam van Casper Helling die 41,969.44 kilometer aflegde. 

In het Olympic Oval werd de 32-jarige Fries aangemoedigd door zo’n 200 schaatsfans en was de opdracht duidelijk. Als hij het uurrecord op zijn naam wilde brengen, moest hij meer dan 105 rondes afleggen. De tactiek daarbij was ook duidelijk, langzamer starten dan Casper Helling in 2007 en consequent rondjes van 33 hoog produceren. De Vries reed ronde na ronde 33 hoog en na 51 rondes was hij voor het eerst sneller dan het schema van Helling. 

“Ik ben nu helemaal kapot. Mijn rug is gebroken”, vertelde de kersverse uurrecordhouder na zijn race. “Ik had een heel vlak schema in mijn hoofd en wilde dat gewoon volhouden. De voorbereiding was niet helemaal optimaal want ik had misschien meer uren op het ijs kunnen maken maar het WK allround zat ervoor. Ik wilde niet meer afwachten en het nu aanvallen.”

De Vries legde in één uur 106 rondes af. Goed voor een afstand van 42,252 kilometer.  “Op het einde voelde ik de kramp opkomen in mijn benen”, vervolgde De Vries in Calgary. “Met nog 35 rondjes te rijden ging het nog best goed maar toen ik begon aan de laatste 30 voelde ik kramp opkomen en kon ik niet meer versnellen en ben toen op karakter door blijven schaatsen.” 

De Vries heeft genoten van de aandacht die zijn recordpoging kreeg en kon rekenen op de steun van zijn ouders, vrouw en vrienden op de ijsbaan in Calgary. Ook de schaatsfans lieten massaal van zich horen.

“Mijn vrouw, ouders en enkele vrienden uit Canada waren er ook. Ze hebben mij goed gesteund en aangemoedigd. Dat had ik op het einde ook echt nodig”, aldus de 32-jarige Fries. “Ik wil alle fans bedanken voor de berichtjes. Ik heb er heel veel gekregen, meer dan ik ooit heb gehad voor een wedstrijd. Het is fijn om te merken dat deze poging zoveel los maakt bij de fans. Op het einde stroomde de baan goed vol en dat was mooi om te mogen mee maken. Maar ik ben ook blij dat het erop zit. Nu de benen in de lucht en genieten van mijn record. Heerlijk!”

Related updates