De Jong toont goede vorm bij trainingswedstrijden in Inzell

Antoinette de Jong heeft op de tweede dag van de trainingswedstrijden in Inzell laten zien al vroeg in het seizoen in vorm te zijn. De Friezin noteerde in de Max Aicher Arena een persoonlijk record op de 500 meter en maakte met een sterke tijd indruk op de drie kilometer

De Jong realiseerde op de 3000 meter een tijd van 4.01,07 en was daarmee ruim de snelste op de afstand. Met haar tijd kwam ze in de buurt van het baanrecord van Martina Sáblíková. De Tsjechische reed op 15 oktober 2016 een tijd van 4.00,64 in Inzell.

"Ik rijd op nieuwe ijzers, dus ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten", aldus De Jong na afloop van haar race. "Toen ik aan de start stond, dacht ik: ik ga erin en zie wel wat het wordt. Bij het zien van mijn eerste rondetijd schrok ik een beetje. 30,3 stond er op het bord, dus ik dacht: uh, wat doe ik mezelf aan? Begin ik nu niet te hard?"

"Vervolgens heb ik de ontspanning gepakt en hard doorgereden. Uiteindelijk kwam deze tijd eruit en daar ben ik zeer over te spreken. Het is mijn beste drie kilometer ooit aan het begin van een seizoen. Ik ben van een 4.05 naar een 4.03 gegaan en nu dus een 4.01."

500 meter
Eerder op de dag kwam de 23-jarige allroundster in actie op de 500 meter. Op die afstand noteerde ze een tijd van 39,12 en verbeterde daarmee haar persoonlijke record, dat op 39,16 stond.

"Ik ben erg blij met deze race", keek De Jong terug. "Het feit dat mijn 500 meter steeds beter wordt, geeft een goed gevoel voor een allround-kampioenschap. De eerste bocht ging wat minder en ook de kruising kan nog beter, maar verder ging het best goed. Als ik die kleine dingetjes verbeter, zit er misschien wel een 38'er in."

Dat beide afstanden goed verliepen, zorgde voor tevredenheid bij De Jong. "Ik heb een goed gevoel overgehouden aan de eerste wedstrijden van het seizoen. Een gevoel van: ik kan het nog. Dat is fijn. We hebben natuurlijk een lange zomer gehad, waarin je geen wedstrijden rijdt, dus het is altijd even spannend. Je weet namelijk niet waar je staat."

"De trainingen kunnen goed gaan, maar het moet er wel uitkomen tijdens de wedstrijden. Ik ben blij dat het gelukt is. Ik merk dat het steeds beter gaat. Het is nu zaak om deze stijgende lijn door te trekken en dan zijn er mooie dingen mogelijk."   

Achtereekte
Naast De Jong kwamen Carlijn Achtereekte en Sanne in 't Hof in actie. Achtereekte noteerde op de 500 meter een tijd van 39,97. Daarmee kwam ze in de buurt van haar PR, dat op 39,87 staat. De olympisch kampioen op de 3000 meter klokte op de 1500 meter 1.57,85.

In 't Hof was op de kortste sprintafstand goed voor een tijd van 41,33 en reed op de 3000 meter 4.13,54. 

Related updates