7e EK-titel voor Kramer

Sven Kramer heeft voor de 7e keer de Europese titel allround gewonnen. De LottoNL-Jumbo rijder moest op de 10 kilometer iets meer dan 11 seconden goedmaken op leider Koen Verweij en volbracht die opdracht. Na een zwaar bevochten zevende titel is Kramer nu recordhouder. Wouter olde Heuvel werd 6e in het klassement.  

De afsluitende 25 ronden op de EK in Chelyabinsk waren enorm spannend. Na het koningsnummer, de 1.500 meter, was het verschil tussen Koen Verweij (Team Corendon) en Sven Kramer gegroeid tot 11 seconden. Daarbij kwam ook nog dat Verweij in de slotrit mocht rijden en dus de tijd van Kramer kende. Kramer moest dus voluit gaan in zijn 10 kilometer. 

“Ik was gewoon heel erg blij hoe de tien kilometer verliep", vertelde de Europees kampioen na afloop. “Ik was niet in supervorm en kon me er doorheen knokken met een super vlakke rit en dat is gewoon goed. Ik ben blij en voel voldoening. Ik wilde die titel hebben. Is het niet linksom dan maar rechtsom. Ik ben zeker blij van binnen maar wil het ingetogen houden gezien wat er in Parijs is gebeurd. Emotioneel zijn we allemaal mensen.”  

Records
De zevende Europese titel allround van Sven Kramer betekent ook een record. Kramer is Rintje Ritsma nu voorbij. Ritsma en Kramer hadden beiden voor Chelyabinsk zes Europese allround titels. Kramer pakte nog een record in de marge. Op dit EK reed hij twee nieuwe baanrecords, op de 5 en 10 kilometer. Daarmee heeft hij nu wereldwijd 48 baanrecords achter zijn naam staan. 

Kiespijn
Het toernooi van Wouter olde Heuvel verliep anders van vooraf gedacht. De 28-jarige LottoNL-Jumbo rijder kende na een fantastische World Cup reeks, deze week wat fysiek ongemak.   “Ik reed niet de rit die ik in gedachten had”, begon Wouter olde Heuvel aan zijn verhaal in Chelyabinsk na de 1.500 meter.

“Ik was een man voor het podium, een dark horse en wilde gewoon weer een goede 1.500 meter neerzetten wat ik het hele seizoen heb laten zien. Het was technisch niet goed maar de voorbereiding was ook niet best. Ik heb wat fysieke mankementen gekend. Vlak voor vertrek naar Rusland moest er een kies uit omdat er een grote ontsteking in zat. Daar ben ik nu vanaf. Maar gisteren ging het goed en ik weet niet of het hier nu aan gelegen heeft.  

Tegenvallers
De korte afstanden op dit EK deden pijn bij Kramer. Trainer Jac Orie zag dat het niet lekker liep op de 500 en de 1.500 meter maar de 5 en 10 kilometer zitten er bij Kramer goed in. Orie stippelde een tactisch plan uit en dat werkte.    

“Het was heel erg spannend maar Sven reed een heel goede tien kilometer”, analyseerde Orie na de finish van Kramer. “Je weet dat het om een paar seconden gaat en gelukkig werd het iets meer op het einde. Het viel uiteindelijk de goede kant op. Sven heeft die tien kilometer zo goed weggezet dat het voor de anderen erg lastig zou worden. Dat gebeurde op de korte afstanden andersom want die liepen niet zo goed bij Sven.” 

Related updates