Drie afstandstitels op eerste dag NK Sprint

Team LottoNL-Jumbo heeft op de eerste dag van het NK Sprint drie keer op de hoogste trede van het podium mogen plaatsnemen. Sanneke de Neeling won de 500 meter bij de vrouwen terwijl Jan Smeekens op dezelfde afstand bij de mannen de snelste was. Hein Otterspeer won aan het eind van de dag de 1000 meter. 


De 500 meter won de jonge schaatsster van Team LottoNL-Jumbo in een tijd van 38,88. Een prima tijd volgend de Neeling. “Een heel klein missertje op het rechte stuk maar voor de rest heb ik gewoon een mooie rit gereden.” Na de 500 meter was er amper een uur tijd om voor te bereiden op de 1000 meter. “Dat was wel heel erg kort, eerste probeer je je race uit je benen te krijgen maar eigenlijk moet je ook al gaan beginnen aan de warming up van de volgende rit.” 


Op de 1000 meter reed De Neeling in de een na laatste rit tegen Anice Das. Haar concurrent, Ireen Wüst reed een rit eerder naar een 1.15,73. “Ik zag Wüst van te voren zo hard rijden en dan ga je toch met een ander gevoel je rit in. Ik kwam er niet helemaal lekker in, na een mindere opening heb ik nog wel een goede tijd gereden.” De sprintster staat na twee afstanden tweede, op 0.41 seconden van Wüst. “Ik ben blij met het klassement, maar morgen wil ik nog iets harder op de 1000 meter en op de 500 meter.”


Smeekens wint de 500 meter


Ook op de 500 meter bij de mannen was het een schaatser van Team LottoNL-Jumbo die er met de winst van door ging. Jan Smeekens reed in rit 8 naar een 34,85. In de ritten na hem kwam alleen Ronald Mulder met een 34,98 in de buurt van de tijd van Smeekens. ”Eens strakke rit en een goede tijd. De grootste winst was dat ik mijn houding uit de trainingen door kon bouwen in de wedstrijd.” 


Na de winst in de 500 meter reed Smeekens naar een 1.10,77 (8e) op de 1000 meter. “De 1000 meter ging tot 600 meter best goed. Ik probeerde de bochten goed aan te vallen maar naar 700 a 800 meter was het echt op.” Zijn tijd was goed genoeg om halverwege het sprint toernooi tweede te staan in het klassement. “Ik had absoluut niet verwacht om tweede te staan na de eerste dag. Morgen eerst de 500m goed rijden en dan hopelijk wat mensen zenuwachtig maken. Als je nu tweede staat, dan kan je ook eerste staan. Het zou mooi zijn om hier te winnen.”


Otterspeer de snelste op de 1000 meter


Voor Otterspeer was het een dag met twee gezichten. In de 500 meter reed hij door een missertje een 35,66(8e). Amper een uur later was hij op de 1000 meter niet te verslaan door als enige schaatser onder de 1.10 te rijden. In 1.09,44 verwees hij Mulder en Lucas van Alphen naar plek twee en drie.


“Die 1000 meter maakte wel veel goed want de 500 meter was erg frustrerend. Ik wilde te graag en daardoor vergeet je goed te schaatsen. Voor mij is dat cruciaal, ik schaats alleen hard als ik uit ontspanning krachtige slagen kan maken.” In de korte tijd tussen de ritten heeft Jac Orie hem streng toegesproken. “Ik heb dat echt even nodig, hij wil ook dat het eruit komt net als ik. Het zet je even op nul en dan schaats ik ook gewoon goed.”


“Ik weet dat ik fit ben maar ik ben niet constant dit seizoen. Ik weet dat het erin zit en dan ben ik blij dat ik op de 1000m een goede rit rijd. Ik reed veel meer uit een ontspannen slag, daardoor heb ik ook weer een goede slotronde.”


In het klassement staat Otterspeer op de derde plaats achter Mulder en Smeekens. “Morgen de schade beperken op de 500 meter, al weet ik dat ik ook zeker een 35,0 kan rijden. En dan op de 1000 meter alles of niets.”

Related updates